Actualitat

El V Hop Festival de Danses Urbanes torna al Mercat de les Flors del 9 al 17 de desembre

27/11/2017

El V Hop Festival de Danses Urbanes torna al Mercat de les Flors del 9 al 17 de desembre. En la seva major edició fins al moment, el Hop oferirà espectacles internacionals, tallers, conferències i activitats familiars. Tot plegat amb la intenció de proposar una nova mirada cap a les danses urbanes: llenguatges nascuts al carrer que avui en dia es constitueixen com a llenguatges de creació escènica. El Hop Festival es consolida així com a espai de referència per a aquest tipus de creacions a la península, amb el suport del Mercat de les Flors i amb la complicitat d’altres festivals europeus.

La cinquena edició del Hop serà inaugurada el 9 de desembre per la companyia francesa Cie. par Terre amb la peça Autarcie (….), que dirigeix la coreògrafa Anne Nguyen. Aquesta proposta presenta a quatre ballarines de dansa urbana (popping, breaking i waacking) per realitzar un ritual frenètic i mesurar les seves forces, apel·lant al domini del territori i la construcció d’aliances i jerarquies. Una peça que posa en relleu la dialèctica entre l’individu i el col·lectiu en les relacions de poder.

Un dels plats forts del festival és el programa Mirades Internacionals. Aquest cicle vol posar en contacte creadors de diversos països i generar treball en xarxa entre festivals europeus que, com el Hop, posen el focus sobre la creació contemporània de danses urbanes. En aquest marc, el Mercat acollirà espectacles arribats de França, Anglaterra i Holanda, tots ells inèdits al nostre país, a càrrec de companyies de referència com Cie. Paradox-Sal, Wayward Thread o el duet Mazel Freten. Completen la programació creadors locals amb forta projecció internacional, com Iron Skulls Co. i Aina Lanas, que presenten Kintsugi: l’estètica de la imperfecció i el solo AYE-NAH, respectivament.

En el mateix sentit, diumenge 17 de desembre a la tarda se celebrarà una taula rodona amb representants de diversos festivals europeus: els francesos Festival Kalypso i Karavel (tots dos organitzats pel CCN Créteil, dirigit per Mourad Merzouki, de la Cie. Käfig), el festival Désolé Maman (organitzat per la productora Garde Robe), Shake La Rochelle (organitzat pel CCN La Rochelle, dirigit per Kader Attou, líder de la Cie. Accrorap) i el Breakin’ Convention de Londres (dirigit pel coreògraf Jonzi D). Així mateix, festivals com Trayectos de Saragossa i Sismògraf, entre d’altres, conformaran una fila zero amb l’ànim de generar debat i reflexionar sobre l’actualitat de la creació contemporània de les danses urbanes a Europa. En definitiva, l’objectiu de Mirades Internacionals és apropar els diversos equipaments culturals i potenciar la presència de les danses urbanes als nostres circuits escènics, així com afavorir el trànsit de creadors i companyies entre territoris.

El Hop Festival aposta des de fa cinc anys per la col·laboració amb nombrosos espais i institucions, com els centres cívics o el mateix Mercat de les Flors, amb el propòsit d’apropar aquestes danses a tots els públics i de respondre a les necessitats del sector. En aquesta línia, el Hop obre una nova via de col·laboració amb el Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre per presentar el projecte final de Marta Reguera, coreògrafa especialitzada en danses urbanes, l’obra de la qual és la primera en la història de la institució que és interpretada exclusivament per ballarins d’aquestes disciplines.

D’altra banda, el Hop no s’oblida dels més joves i de les famílies. El 10 de desembre al matí s’oferiran un taller familiar de dansa hip hop, un espai dinamitzat per fer esquetxos i dibuixos relacionats amb el món del grafiti i un espectacle a la Sala MAC en el qual participaran joves companyies i estudiants de dansa urbana. Així mateix, diumenge 17 al matí, es presentarà la conferència il·lustrada Transmissions, en la que Guille Vidal-Ribas i Javier Casado combinen música, vídeo, fotografia, paraula i moviment, connectant el passat i
el present per comprendre les danses urbanes en totes les seves dimensions.