Actualitat

El sector de l’espectacle de Catalunya ja té una veu sindical unificada, SindicArt

30/11/2010


Aquest matí s’ha presentat, al Palau de la Virreina, SindicART, una organització sindical independent, pionera a l’Estat Espanyol, que agrupa més de 2.300 professionals del sector de l’espectacle i l’audiovisual de Catalunya, acollint els 6 principals sindicats professionals ja existents: AADPC (Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya), Ad’EC (Associació d’Escenògrafs de Catalunya), APdC (Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya), AREC (Associació de Regidoria de l’Espectacle de Catalunya), ATECat (Associació de Tècnics i Tècniques de l’Espectacle de Catalunya) i SIGC (Sindicat de Guionistes de Catalunya).

SindicART té com principals objectius defensar i millorar els drets dels treballadors del sector, així com aconseguir el reconeixement de la seva representativitat de cara a la negociació de convenis. A més, vol unificar la representativitat sindical del sector, actualment inexistent, i evitar la duplicació de recursos entre aquestes associacions.

La roda de premsa ha comptat amb la presència de Xevi Dorca (secretari general de SindicART i membre de l’APdC), Pilar Casas (vicesecretària general de SindicART), Joan Maria Gual (president de l’AADPC), Toni Cots (vicepresident de l’APdC), Albert Anglada (tresorer de l’ATECat), Albert Plans (president del SIGC), Andreu Rabal (secretari general d’Ad’EC) i Tito Lucchetti (President d’AREC).

Xevi Dorca ha explicat que l’actual context de crisi dificulta les possibles negociacions, però ” és necessària la unió dels professionals davant els problemes comuns existents en aquest àmbit, tant per la falta de classificacions i categories professionals com per la marcada temporalitat i discontinuïtat dels períodes de treball”.

Per la seva part, Toni Cots, vicepresident de l’APdC, ha apuntat la necessitat d’un Estatut de l’artista i ha explicat la situació actual de la dansa a nivell laboral.

La primera de les tasques que s’han fixat per a dur a terme durant el proper 2011 és una “definició” de totes les professions que agrupen aquesta unió, seguint altres models sindicals com el del britànic Equity, o el francès SFA. Els representants de SindicArt també s’han mostrat oberts a acollir tots aquells sindicats del sector de l’espectacle i l’audiovisual de Catalunya.


Representants dels sindicats que formen part de SindicArt