Actualitat

El programa de RTVE “10 minutos bien empleados” dedica un episodi als abusos laborals en el sector de la dansa

25/10/2019
“Podria haver seguit més temps, em vaig retirar en el millor moment de la meva carrera, però o agafava el tren de l’estabilitat o no veia un futur per a mi”; “quan la vocació entra per la porta, els drets laborals solen sortir per la finestra”; “El xou ha de continuar si es pot, no per sobre de les persones”. Aquestes són algunes de les declaracions de professionals de la dansa amb què obria el programa de RTVE “10 minutos bien empleados” dedicat a les condicions laborals del sector.

Entre els casos que s’hi denuncien, s’hi exposa el dels ballarins i ballarines professionals que no van cobrar per actuar a la Final de la Champions a Madrid, la ballarina Maria Fernández, no renovada al Ballet Nacional d’Espanya després d’anunciar que estava embarassada (una institució, que a més, es nega a fer fixos als professionals que en formen part) i la falta de recursos amb què es troben els ballarins i ballarines per fer una transició professional un cop es retiren dels escenaris. 
Podeu escoltar el programa a través d’aquest enllaç.
La feina de les associacions de professionals
Des de les associacions de professionals, fa anys que es treballa per acabar amb aquests abusos. A Catalunya, l’APdC l’any 2005 va desenvolupar el Pacte Laboral, que regularitza les relacions de treball entre ballarins professionals associats i les companyies i els teatres públics i privats que el subscriuen, i que avui compta amb més de 20 adhesions. Era el primer pas per aconseguir un conveni laboral del sector.
Per altra banda, el 6 de setembre de 2018 el Congrés dels Diputats va aprovar per unanimitat l’informe de la subcomissió per a l’elaboració d’un Estatut de l’Artista, un document marc amb 75 propostes que donen solució a assumptes reclamats pel sector cultural.

Aquest informe, aprovat amb el suport unànime de 337 vots, és a dir, per la totalitat de membres presents en el ple, va ser presentat per la subcomissió posada en marxa a instàncies de Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea, que durant un any i mig havia donat forma a les 50 propostes que el sector de la dansa li va presentar, 36 de les quals provenien del grup de treball d’entitats catalanes, entre les quals hi ha el CoNCA i l’APdC, amb l’objectiu de dotar el sector cultural d’un model legislatiu capaç de respondre a les necessitats específiques dels seus treballadors.

Actualment s’està esperant a que aquestes 75 propostes es converteixin en lleis i s’aprovi l’Estatut de l’Artista.