Actualitat

El Present, reivindicació del Sismògraf 2019

13/02/2019
L’11a edició del Festival Sismògraf aposta pel talent millennial i dedica bona part de la seva programació als coreògrafs, ballarins i ballarines nascuts durant els anys 90. El Sismògraf dona protagonisme enguany a tota una generació d’artistes de talent manifest que encara busquen consolidar-se dins el sector i davant del públic. Una generació, a més, plena de noms femenins, alguns dels quals seran presents al festival, que també inclou propostes en clau de gènere.
El festival, precisament, s’inaugura amb una parella d’artistes joves que reivindicaran el patrimoni mundial de dues compositores de l’Edat Mitjana. Raquel Gualtero (ball) i Anaïs Oliveras (veu) interpretaran l’itinerant Nuà al Museu dels Sants d’Olot. Igualment, el Sismògraf 2019 reserva pel vespre del divendres a Apilats, un conjunt de quatre peces de dansa creades pels quatre joves creadors finalistes al Premi de Dansa de l’Institut del Teatre 2018. Agrupats com un tot, malgrat presentar propostes molt diferents, Sismògraf dóna visibilitat a Javier Guerrero (Lord M27), Tuixén Benet (Unitats de xoc II), Daniel Fernández (The milk) i Irene García (Get no).

Altres propostes d’aquesta generació #FF90, que està acompanyant el festival olotí conjuntament amb El Graner, són Clàudia Mirambell, Ana Borrosa i Janet Novás, entre d’altres.

La mirada femenina es referma dins del programa amb espectacles com Picnic on the moon, producció belga de les catalanes Alexa Moya i Júlia Godino; 360 grams de bellesa, d’Ada Vilaró; La bugada de Labuena compañía; Mercedes Máis Eu, de Janet Novás i Mercedes Peón.

En total, gairebé una cinquantena d’espectacles conformaran el Sismògraf d’enguany, que se celebra del dijous 25 al dilluns 29 d’abril, coincidint aquest darrer dia amb el Dia Internacional de la Dansa. De nou, les vibracions del festival es faran sentir arreu de la comarca i la ciutat, ja que el Sismògraf continua apostant pel binomi dansa i paisatge, i acomodarà part de les seves propostes al carrer, en mig de la natura o en altres municipis propers.

A més, com a mercat estratègic de la dansa a Catalunya, el Sismògraf proposa una jornada dedicada als professionals del sector. En el seu 5è any com a mercat estratègic i sota el títol “Com ens posem en dansa. Visibilització, mobilitat i presència”, el Sismògraf mirarà cap al futur per reflexionar “quin és i com es pot articular l’art d’ensenyar l’art”. Laia Santanach, guanyadora de la tercera edició Premi Delfí Colomé, exhibirà una mostra d’Àer, peça en procés de creació que des de la modernitat revisa la dansa tradicional popular del contrapàs.