Actualitat

El moviment Cultura per l’Afganistan segueix alçant la veu per defensar els drets i les llibertats

10/11/2021

Davant l’arribada al poder dels talibans a l’Afganistan i les greus conseqüències que està tenint per a la societat civil, diferents entitats i personalitats del món de la cultura a Catalunya vam engegar a l’agost el moviment Cultura per l’Afganistan, mogudes per la defensa dels drets i les llibertats i l’accés universal a la cultura i l’educació.

L’objectiu d’aquest moviment és fer una crida als nostres governants per a comprometre’s en la defensa dels drets humans i en la promoció de la cultura afganesa al nostre país i enllà de totes les fronteres, així com impulsar una sèrie d’accions per ajudar a la sortida, l’acollida i el reconeixement de refugiades polítiques a les artistes i intel·lectuals afganeses, en especial dones i membres d’altres col·lectius en situació de vulnerabilitat.

Una d’aquestes accions ha estat la trobada organitzada el passat divendres 5 de novembre amb les cineastes afganeses Sahraa Karimi i Sahra Mani. La voluntat de l’acte era expressar “la solidaritat activa de la societat barcelonina i la catalana amb el poble afganès, i donar compliment al compromís del manifest del moviment de donar visibilitat i veu a les dones artistes, activistes i polítiques de l’Afganistan”. Més de 1.700 persones i entitats s’han adherit al manifest del moviment nascut a Catalunya a finals del mes d’agost. Els impulsors d’aquest manifest, que ja compta amb més de 1.700 signants, ens comprometem a promoure en els pròxims mesos la participació d’artistes i creadores afganeses en la vida cultural de Catalunya, a través de cursos, tallers, accions i programacions específiques per tal de contribuir a estendre la cultura afganesa al nostre territori. L’acte amb les dues cineastes és una de les accions impulsades pel moviment ‘Cultura per l’Afganistan’ per ajudar a la sortida, l’acollida i el reconeixement de refugiades polítiques a les artistes i intel·lectuals afganeses i membres d’altres col·lectius en situació de vulnerabilitat.