Actualitat

El MAE incorpora el fons de la ballarina de dansa clàssica i coreògrafa Consol Villaubí

03/11/2020

El Museu de les Arts Escèniques (MAE) ha incorporat el fons de dansa clàssica de la ballarina i coreògrafa Consol Villaubí (1932-2019).

Pionera, promotora i primera ballarina de grups d’avantguarda als anys 50, Villaubí va estudiar a l’Institut del Teatre amb els mestres Joan Magriñà i Marina Noreg, i a l’Institut Chorégraphique del Teatre Nacional de l’Òpera de París.

Va tenir una important activitat professional en el teatre, el cinema i la televisió. Va actuar a Moscou, Itàlia, Bèlgica, Anglaterra, Suïssa i Nova York realitzant gires d’intercanvi i investigació coreogràfica i després de ser primera ballarina del Ballet Moderne de París, s’instal·la a Barcelona i comença a treballar sobre la investigació coreogràfica a partir de la música i la plàstica d’avantguarda.

L’any 1972 crea el Ballet Experimental de l’Eixample de Barcelona, on col·laborava amb artistes plàstics i musicals de l’avantguarda catalana vinculada al grup Dau al Set, ja que estava casada amb un dels seus membres, el filòsof, sociòleg i crític d’art Arnau Puig.

El fons incorporat al MAE està format principalment per les fotografies de les diverses representacions i assajos realitzats pel Ballet Experimental de l’Eixample de Barcelona entre 1970 i 1983, a més de retalls de premsa, programes de mà, una norantena de cartells originals i impresos i esbossos escenogràfics. També hi ha alguna documentació personal de la seva etapa d’alumna de l’Institut del Teatre i dels primers anys de ballarina, als anys 50. En total es tracta de 8 capses d’arxiu, dos telons, i 53 peces d’indumentària escènica.

Podeu consultar el fons de la ballarina en aquest enllaç