Actualitat

El Hip Hop, protagonista en Dies de Dansa, XVII Festival de Dansa en Paisatges Urbans

27/06/2008

Mataró, Barcelona i Sabadell acullen del 4 al 7 de juliol el 17è festival Dies de Dansa, membre de la xarxa internacional Ciudades que danzan (CQD). Dies de Dansa és un festival de dansa contemporània en paisatges urbans que s’integra en el Barcelona Grec Festival.

Durant quatre dies, edificis, parcs, carrers i places cobren vida en un encontre entre la dansa, el públic i l’espai urbà. L’objectiu és apropar la gran varietat de llenguatges de la dansa contemporània a tots els públics de forma gratuïta, aprofundir en el treball coreogràfic sobre l’espai urbà i generar debat i reflexió sobre el tema de l’espai públic. El Festival porta les propostes de ballarins nacionals i internacionals a fi d’arribar als objectius plantejats.

En aquesta 17a edició Dies de Dansa continua desenvolupant l’objectiu d’integrar nous territoris, en aquesta ocasió s’incorpora Sabadell com a nova ciutat seu de Dies de Dansa inclosa en la festival 30 Nits. Aquest any el Festival començarà la tarda del 4 de juliol a Mataró. El dia 4, 5 i 6 de juliol recorrerà 7 espais de Barcelona: CCCB, MACBA, Pati Manning, Espai Cultural Caja Madrid, Fundació Joan Miró, CaixaForum i incorpora un nou espai a la capital catalana: el Museu Picasso de Barcelona. Aquest any no es podrà realitzar a les Piscines de Montjuic.

Programació de Hip Hop a Dies de Dansa

Després d’haver fet una edició, en el 2006, amb especial atenció a la dansa contemporània africana, després, en el 2007 es van apropar als intèrprets asiàtics, aquest any prenen el Hip Hop i més precisament el breakdance amb els seus diversos llenguatges i les influències mútues amb la dansa contemporània. Entre d’altres, torna a presentar-se Yiphun Chiem, originària de Cambodja i que barreja la dansa tradicional cambodjana amb l’Hip Hop.

Un altre fet destacat de Dies de Dansa 2008 és la participació dels gurus del Hip Hop el ballarí francès Salah conegut internacionalment com a Show Man, gràcies al seu gran talent principalment dins del Popin‘ i d’Alemanya un dels iniciadors d’aquest estil a Europa Storm. Dins del mateix gènere es presenta la companyia francesa, Styl’o’Styl. Del Brasil la companyia Membros, Art.1 i Vanilton Lakka. També es presenten quatre de les companyies nacionals més importants de Hip Hop: Addictos, Circle of Trust, Brodas i Sound System Dance Crew.

Dies de Dansa 2008 suma un total de 52 actuacions de 30 companyies, que mostraran la varietat i diversitat dels diferents llenguatges de la dansa contemporània a Catalunya, Espanya i el món.

També les companyies de dansa contemporània estrangeres són: Foofwa d’Imobilité (ha estat integrant de la Companyia Merce Cunningham) i Vertical Danse Cie Noemí Lapzeson (avui coreògrafa i exprimera Ballarina Martha Graham durant molts anys.) ambdós de Suïssa; Ciï Julie Dossavi, França, el Benín; RootlessRoot Company, Grècia, dos excel·lents ballarins integrants de la Companyia de Wim Vandekeybus; La ballarina i coréografa Eddie Ladd, Gal·les, el Regne Unit; Dansa Inclusiva DI del Brasil i la integren ballarins amb “altres capacitats”.

Participants locals i nacionals com la Companyia Metros de Ramon Oller, Cia Jordi Cortés – Alta Realitat, Ertza, Art Transit Dansa de Maria Rovira i Ariadna Estalella (guanyadora a la millor interpreti del certamen coreógrafico de Mas Palomas, les Canàries) acompanyada del ballarí suís Pierre-Yves Diacon.

Tallers
A més de les actuacions, es donaran|impartiran tallers destinats a ballarins que els ofereix formació i alhora l’oportunitat de treballar amb coreògrafs professionals en la preparació d’una peça i que es mostra com a part de la programació del festival. Hi haurà 2 tallers donats|impartits per 2 coreògrafs, Julie Dossavi amb el percussionista Yvan Talbot, de França-Benín i Yiphun Chiem, de Cambodja-Bèlgica.

Aquest any es donarà|impartirà el taller de Dansa en Família, dirigit a pares i fills els tres diumenges 22, 29 de juny i 6 de juliol al Mirador del CCCB. Els diners recaptats als diferents tallers i amb les entrades solidàries seran destinats a Sobresaltos, Panamà al projecte d’una escola de dansa per a nens (as) en situacions socials desfavorides.

En los últimos tres años estos ingresos fueron destinados a la producción de un Festival en Bolivia (Andanzas), y anteriormente a un proyecto de danza de Cuba y también a la fundació Vicent Ferrer.

Dies de Dansa i el CCCB

Cal destacar les activitats de la 17a edició de Dies de Dansa que s’ubiquen en el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Com cada any, el punt de trobada d’artistes, públic, organitzadors i professionals seran les sessions nocturnes de L’Espai a Moviment a partir de les 22.30 hores en el Pati de les Dones del CCCB, amb presentacions especials de les companyies, vídeo projeccions a partir de les 22 hores de videos enviats pels components de la xarxa CQD, bar i chill out. En aquest espai també es pot obtenir la nova edició de Revista Ciudades que Danzan de la Xarxa CQD, publicació anual sobre la intervenció artística en l’espai urbà i de la dansa en particular que mostra el més destacat de la dansa en paisatges urbans.

Direcció Youtube DDD 07