Actualitat

El Festival Z presenta els 16 projectes escènics i les activitats professionals que formaran part de l’edició 2024

15/05/2024

Torna el Festival Z aquest 2024 de l’11 al 14 de juliol a Girona i Salt, una mostra d’arts vives i d’espectacles creats per i per a joves. Més enllà de donar visibilitat a artistes i companyies joves de menys de trenta anys que estiguin treballant en l’àmbit de les arts en viu, el Festival Z es projecta com una plataforma d’acompanyament i promoció de materials escènics produïts a Catalunya. Per a fer-ho, aposta per mantenir una programació abastable, que permeti conèixer i atendre les necessitats diverses de cada companyia, alhora que els ofereix mentoratge i diverses càpsules formatives. A més, el festival acull diferents activitats professionals que complementen la programació escènica, amb l’objectiu de generar oportunitats de qualitat i de negoci.

El lema de l’edició d’enguany neix del projecte desenvolupat amb l’alumnat del batxillerat escènic de La Salle i de l’Institut Santiago Sobrequès i Vidal de Girona. Aquest “Fora de lloc” es posa en contacte amb els valors i missions del festival i posa l’accent en tot allò que queda fora d’escena. El concepte ob skené, que designava l’espai on tenia lloc la mort de personatges a la tragèdia grega (darrere de l’escenari, per no ferir la sensibilitat dels espectadors), esdevé un pretext per tractar tot allò que queda fora de l’escena actual i per què, tractar-ne els límits: allò prohibit, les censures, les dissidències, l’obscenitat o la idea d’ofensa, entre d’altres.

Però, què és allò obscè avui en dia? Quin és el lloc per les que són massa? Massa joves, massa inexpertes? Què delimita el que pot i no pot mostrar-se? Quin és el lloc de les que estem fora de lloc?

La programació escènica del Festival Z 2024 comptarà amb 6 espectacles acabats3 creacions en procés i 6 embrions escènics, passant del teatre de text, a la dansa, la instal·lació o el teatre d’objectes. La inauguració del festival serà una festa-espectacle-activitat a càrrec del col·lectiu L’Última Merda: La festa (menys) fora de lloc del Festival Z: amiga, ubica’t. Com a cloenda, el festival proposa l’activitat Escenes fora de lloc, una sortida a l’Estudi Taller Carles Fontserè de Porqueres on gaudirem de les peces SOT i S’Albufera i d’un pícnic musical en un entorn rural.