Actualitat

El Festival Grec presenta quatre espectacles aquest inici de juliol al Mercat de les Flors

30/06/2008

El Mercat de les Flors acull quatre espectacles del Festival Grec de Barcelona. El primer és ‘Rimuski’, de Roger Bernat del dilluns 30 de juny al dijous 3 de juliol). El Caire, Lisboa, Moscou, Rabat, Viena… i ara els toca el torn als taxistes de Barcelona, que pugen a l’escenari per fer de guies turístics de la seva pròpia ciutat. Sempre els veiem parcialment… un tros de l’espatlla, les mans o els ulls pel retrovisor. Per uns dies esdevenen protagonistes. Una telefonista també dóna la cara. Entre tots, connectats en directe a l’emissora de radiofreqüència i al GPS, dibuixaran nous mapes de Barcelona.

‘Rimuski’ és un projecte de Roger Bernat i Ignasi Duarte que va néixer com un taller. Convertit en espectacle, es manté fidel a les constants dels autors: sempre explorant les capacitats interpretatives de la gent que no es dedica al teatre, experimentant amb les possibilitats de barrejar diferents mons. A ‘Rimuski,’ els taxistes comparteixen les seves anècdotes, els petits secrets, els seus llocs favorits…

Emanuel Gat Dance presenta dues coreografies amb músiques d’Stravinsky i John Coltrane (del 4 al 6 de juliol): ‘My Favourite Things’ + ‘The Rite of Spring’. Emanuel Gat és un jove talent israelià catapultat a la fama de la mà dels principals centres de dansa contemporània d’arreu del món. Des de l’any 2007 està instal·lat a França, a La Maison de la Danse d’Istres. Obre la vetllada un solo amb el títol ‘My favorite things’: un exercici de gran llibertat i expressivitat amb música de John Coltrane.

La segona peça serà ‘La consagració de la primavera’ en una particular versió on fa servir els passos propis de la salsa. La proposta resulta ser com el joc de les cadires, on sempre hi ha algú que es queda sense parella. Aquell ballet d’Stravinsky titllat de bàrbar per molts dels primers espectadors, s’ha convertit en un dels clàssics del repertori de la dansa del fi nal del segle XX i principi del XXI.

En un altre espectacle, el coreògraf japonès Hiroaki Umeda  (7 i 8 de juliol) porta dues peces on la tradició nipona conviu amb la creació contemporània: ‘While going to a condition’ + ‘Accumulated Layout’. Hiroaki Umeda (Tòquio, 1977) és un artista multidisciplinari. Abasta des de la coreografia i l’execució del moviment fins al so i el disseny de la llum i les imatges. El seus treballs són una constant reelaboració del llenguatge de la dansa, sempre amb un apropament lliure i personal. Recull la tradició del seu país i la reinterpreta de forma contemporània. Especialment, beu del butoh, un gènere desenvolupat a partir de la dècada de 1950. A les dues coreografies que presenta al Grec’08 es poden apreciar les característiques del seu moviment, un gest ondulant però precís i un crescendo sostingut de gran impacte i d’extraordinària concentració.

I per acabar, Lanònima Imperial i la companyia de dansa Fernando Hurtado s’han unit en un espectacle sobre les passions humanes (de l’11 al 13 de juliol).