Actualitat

El Dia Internacional de la Dansa 2023 farà ballar els barris de Barcelona

04/04/2023

Les coreògrafes Fàtima Campos, Virgínia Gimeno i Raquel Gualtero estan treballant amb entitats de dansa de Ciutat Vella, Sant Martí i Nou Barris respectivament per a organitzar tres accions simultànies el dia 28 d’abril a les 19h

Serà davant del Born Centre Cultural, als Jardins de Ca l’Aranyó i davant la Seu del Districte de Nou Barris

El dia següent, el 29 d’abril, replicarem aquestes accions a la Plaça Margarida Xirgu, on celebrarem aquesta efemèride amb l’alumnat de l’Institut del Teatre, l’IEA Oriol Martorell i l’Escola Carles Ibáñez i amb un programa d’activitats que durarà tot el matí

El Dia Internacional de la Dansa esdevindrà de nou un escenari obert a la ciutadania. El dia 28 d’abril sortirem als carrers de Barcelona per celebrar la festa de la dansa. Tres coreògrafes seleccionades per convocatòria oberta estan treballant amb les entitats de dansa de tres districtes de la ciutat per a proposar tres accions de visibilització simultànies. 

Fàtima Campos està assajant amb les usuàries de diverses entitats del districte de Ciutat Vella per a coordinar una acció ballada amb música en directe que tindrà lloc davant del Born Centre Cultural. Paral·lelament, la Virgínia Gimeno ha començat ja treballar amb nombroses escoles de dansa del districte de Sant Martí per a culminar en una coreografia que tindrà lloc al Jardins Ca l’Aranyó i que acabarà esdevenint un videoclip; mentre que la ballarina i corèografa Raquel Gualtero prepara una “festa” per celebrar i apropar la dansa a un col·lectiu sovint invisibilitzat com el de la gent gran. Serà a a la Plaça de la Seu del Districte de Nou Barris. Totes tres accions seran a les 19h.

El dia següent, el 29 a les 12h, aquestes accions es replicaran a la Plaça Margarida Xirgu, on hi ha programades un seguit d’activitats organitzades per l’Institut del Teatre, l’IAE Oriol Martorell, l’Escola Carles Ibáñez i l’APdC. Més info aquí.

El manifest d’enguany el signa la ballarina, coreògrafa, pedagoga, directora del Mercat de la Flors i Premi Nacional de Dansa 2010 Àngels Margarit. Un manifest que reivindica la necessitat de viure la dansa cada dia i per aquest motiu el missatge anirà evolucionant dia a dia i el podreu anar seguint en aquest enllaç.

D’altra banda, com en anteriors edicions, volem recopilar el major nombre d’activitats arreu de Catalunya per fer difusió d’aquesta gran festa de la dansa. Per això estem demanant que tots els centres, entitats, escoles o municipis que celebrin el Dia Internacional de la Dansa s’apuntin a l’Agenda d ela Dansa que es podrà consultar en el següent enllaç. 

#DIAINTERNACIONALDELADANSA

#DID23


FÀTIMA CAMPOS

Acció ballada. Fàtima ha fet un total de 14 tallers en els quals ha compartit eines de improvisació, d’escolta i composició instantània. Els dies 28 i 29 veurem com utilitzen aquests jocs, i com generen aquest univers comú que tindran totes les participants. Jugaran a través del cos i el moviment. La música enregistrada serà d’Oriol Roca, però també es jugarà amb el so ambient i amb la música en directe. Nens, joves, adults de totes les edats, capacitats i formes. La unicitat de cadascú connecta amb el gaudir que totes experimentem ballant. Aquest és el nexe comú, el plaer i l’alegria de ballar.

ENTITATS  PARTICIPANTS  DID 23 “CIUTAT VELLA” :

– CASAL DE BARRI POU DE LA FIGUERA.

Difusió de la invitació a participar, cessió de Sala d’Assaig.

Agraïment especial a la Marta Espinal per la complicitat i l’ajuda.

– CENTRE CÍVIC BARCELONETA.

Difusió de la invitació a participar i cessió de Sala d’Assaig.

– GRUP MON RAVAL.

Les participants “veteranes” del grup.

Cessió Sala d’Assaig.

– XAMFRÀ, FUNDACIÓ L’ARC.

– GRUP DE DONES DE BATUKADA DE XAMFRÀ.

Percussió en directe, guiades per l’Elisenda Fàbregas.

– RIBORQUESTRA.

Difusió de la invitació a participar.

– ASSOCIACIÓ CASA CANDELA.

Cessió Sala d’Assaig.

– ESPAI JOVE PALAU ALÒS.

Cessió Sala d’Assaig.

– MÚSICA ENREGISTRADA, EXTRACTE DEL DISC “LA TOMBA DEI GIGANTI” , D’ORIOL ROCA.

AGRAÏMENT ESPECIAL a l’ÀNGELS MARGARIT per ser Inspiració cada dia.


VIRGÍNIA GIMENO

Diuen que ballar és tan Primitiu con existir, per això: a la Dansa se li atribueix el seu naixement abans de qualsevol altre forma d’Art.

La proposta vol relacionar a un grup d’artistes a partir d’un espectacle inspirat en les danses tradicionals dels països, ciutats o pobles, dels participants. 

A partir de l’abstracció d’alguns dels estereotips del món audiovisual i de balls populars; he creat una coreografia de llenguatge contemporani, amb aires de videoclip, capaç d’evocar els lligams ancestrals entre dansa, espiritualitat, ritme, música i indumentària. Estic utilitzant referències folklòriques dels intèrprets de l’obra per complementar el concepte d’arrel amb el d’interculturalitat: la consciència que dins d’una comunitat conviuen diferents cultures i això implica un enriquiment mutu. Una posada en escena festiva i de caire humorístic que, a més d’entretenir-nos, ens pugui servir com a exercici, d’autocrítica, per aniquilar de les nostres ments la supremacia que la cultura occidental, i la urbana, exerceix sobre altres i que ens ajudi a abolir la idea de raça blanca com invenció d’un grup a dominant per sobre de tots els demés.  

Participants:

Estudiants de la formació professional de SaNau (Dansa Clàssica, Contemporània i Circ) 

Alumnes de l’Escola Sanau q va a classe per la tarda.

Alumnes de l’Escola Poblenou Dance School ( Hip Hop i Comercial)

Alumnes  de l’Escola Stage (Jazz I Contemporani)

Música Original: Edu Broseta


RAQUEL GUALTERO

La festa

Raquel Gualtero ha cercat col·lectius no tan visibles a la nostra societat. Vivim en una societat en què la gent gran no està tan present a les xarxes ni als carrers. Per això la Raquel vol celebrar i apropar la dansa en especial al col·lectiu de la gent gran. Un col·lectiu molt oblidat i que hem de ciudar molt més i donar-li més visibilitat. Per a l’acció que veurem els dies 28 i 29 ha volgut recrear una festa en una plaça. Sona l’orquestra i la gent comença a ballar. Però cadascú balla a la seva manera. Sols, plegats… Un ball col·lectiu en què cadascú és diferent i únic. Amb aquesta acció vull donar espai a la diferència i a la diversitat, elaborant una proposta coreogràfica que s’acosta més a un ball espontani en una plaça d’un barri que a una coreografia en un teatre.