Actualitat

El Departament de Cultura i Mitjans promou més de 1100 representacions d’espectacles en gira

18/02/2009

El secretari de Cultura de la Generalitat, Eduard Voltas, va presentar ahir el programa d’activitats junt amb la Directora General de Cooperació Cultural Anna Falguera. El secretari va explicar que el Departament, “davant de les retallades pressupostàries, mantindrà el seu pressupost“, i va fet una crida als ajuntaments per a que mantinguin els recursos destinats a les seves programacions culturals. Voltas va explicar que es vol “posar l’accent en la difusió dels productes culturals, fent saltar les barreres territorials”.

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació portarà durant el primer semestre d’enguany un total de 63 espectacles o exhibicions artístiques de gira per més de 150 municipis de Catalunya amb un total de 615 activitats, entre representacions i itineràncies. Aquestes actuacions s’organitzen sota la nova marca Cultura en Gira, creada pel Govern de la Generalitat amb l’objectiu de reforçar l’activitat cultural dels municipis i garantir l’accés dels ciutadans de tot el territori a espectacles professionals i exposicions.

A més de la promoció de gires i circuits, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació dóna suport a les programacions culturals estables de caràcter professional dels municipis, és a dir, les que ofereixen els mateixos ajuntaments. L’any 2008, aquests ajuts van permetre la realització de més de 2.200 activitats dins de les programacions culturals estables de més de 130 municipis catalans. Enguany, la Generalitat aportarà un total de 5,6 milions d’euros a reforçar l’activitat cultural dels municipis.

Cultura en Gira: una nova marca per millorar la difusió dels espectacles
Cultura en Gira és un programa de col·laboració mitjançant el qual el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, a través de la Direcció General de Cooperació Cultural, proposa un catàleg d’espectacles als programadors i programadores municipals, seleccionats prèviament per comissions de treball especialitzades en cadascuna de les disciplines artístiques (arts escèniques, música, arts visuals i espectacle familiar), on participen els mateixos programadors i programadores.

La decisió de contractació correspon als municipis i la Direcció General de Cooperació Cultural assumeix el cost de fins al 50% del catxet de cada espectacle, a més de donar suport a la promoció i la difusió de la gira.

Quan se li van preguntar a Anna Folguera quins són els criteris per entrar al circuït de la gira va explicar que es regeixen per “l’interés artístic, l’interés territorial, la trajectòria, la relació amb una cel·lebració més global,…”

Trobaràs més informació i el vídeo de la roda de premsa aquí.