Actualitat

El Corella Ballet passa a dir-se Ballet de Barcelona i les administracions desmenteixen que hi hagi acords tancats

09/02/2012

Dilluns va tenir lloc la roda de premsa de presentació del LLac dels cignes del fins ara Corella Ballet, al Liceu de Barcelona. Durant la roda de premsa, Ángel Corella va comunicar que la companyia estrena nom, passa a dir-se ‘Ballet de Barcelona’: “Hem estat lluitant per venir aquí durant molt temps i ens sentim molt orgullosos i contents…No he volgut que fos una companyia d’autor, és una companyia amb ballets no coreografiats per mi, volia que fos una companyia internacional de dansa, per la qualitat dels ballarins i del repertori, associada a una ciutat com Barcelona. Faltava aquesta pota de cultura a Espanya que havia estat oblidada durant molts anys”, va explicar el ballarí, qui va apuntar que volen que la companyia es converteixi en un Barça de la cultura, “tenim a Messi i Guardiola”, va assegurar referint-se als ballarins i a ell mateix.

La companyia ja s’ha traslladat a un espai de 1500m2 al carrer Ortigosa, al darrere del Palau del Música. En aquest espai, que han llogat, obriran al mes de maig una escola per a tots el públics (amateurs, professionals, adults principiants, nens,…). “Tenir una escola d’aquesta magnitud a centre de Barcelona, per als joves i per als pares serà molt còmode. És un espai és molt cèntric, a prop del Liceu i de tot”, va explicar.

D’altra banda, pel que fa a la futura seu de la companyia va explicar que l’Ajuntament de Barcelona els recolzarà en espècies: “S’han mirat diverses possibilitats com l’antiga seu de La Vanguàrdia [al Poblenou] que s’ha de rehabilitar. De moment estarem a la nau que hem llogat”.  L’Ajuntament de Barcelona però, ha desmentit aquest acord*.

Corella també va explicar que la Diputació de Barcelona els recolzarà econòmicament: “L’acord econòmic amb la Diputació es deixarà veure en breu perquè les coses es facin molt clares i sobretot perquè no hi hagi cap tipus d’equivocació per part de ningú”, va dir. Però Rosa Serra, coordinadora de l’Àrea de Coneixement i Noves Tecnologies (que inclou l’antiga Àrea de Cultura) de la Diputació de Barcelona,  ha tornat a desmentir-nos avui que hi hagi un acord  amb la Fundació Ángel Corella. Assegura que la seva àrea no s’està plantejant cap acord amb la fundació, i que no li consta que altres àrees ho estiguin fent.

Pel que fa a la Generalitat, Corella va comentar que de moment no hi ha acord, però que els ajudaran a estar als Festivals de tota Catalunya. “Per part de les institucions públiques hi ha tot tot l’iterés de què aquest projecte surti endavant, i estan fent tot el possible en aquest moment difícil, per a què es pugui realitzar”, va explicar després de recordar la seva reconeguda trajectòria com a ballarí i les bones crítiques que té la seva companyia.

El ballarí  tamé va explicar que la companyia se sustentarà, a més a més, amb finançament d’empreses privades; finançament procedent de l’escola; i el propi moviment de la companyia. El Ballet de Barcelona necessitarà “com a mínim 3 milions d’euros”, va assegurar Corella, i va explicar que a Castella i Lleó rebien 1,2 milions d’euros que es convertien en 300.000€ perquè tota la resta eren contraprestacions: “Ells ens contractaven, i ens pagaven pels espectacles que fèiem per a ells. Jo crec que serà una mica la mateixa forma de contraprestació [amb la Diputació]”.

“Tant l’Ajuntament com la Generalitat ens han deixat ben clar que no es restarà a les altres companyies, que es mantindran les subvencions que es destinaven a ells, i jo m’ho crec“, assegura el ballarí, que està disposat a col·laborar amb artistes i companyies catalanes, i que assegura voler sumar al sector: “Volem arribar no per a restar sinó per a afegir, volem omplir un buit que fins ara ha existit a Espanya”.

Escola residència a Figueres
L’altre pilar del projecte és l’escola residència que es construirà a Figueres, amb capacitat per a 100 joves d’11 a 18 anys, on podran aprendre tot el comporta el món de la dansa, escenografia, maquillatge, crítica, etc. “L’ alcalde de Figueres, Santi Vila, ens ha estat recolzat, ens ha cedit un terrenys i un parell d’empreses s’encarregaran de la construcció d’aquesta escola, i serà finançada a través de pagaments mensuals per part de la fundació Corella”. L’escola estarà acabada per la temporada 2013-2014.

*L’Ajuntament de Barcelona assegura que encara no ha signat cap acord amb la Fundació Ángel Corella

L’Agència EFE ha fet públiques unes declaracions de l’Ajuntament de Barcelona, que està en negociacions amb la companyia d’Ángel Corella i ha posat sobre la taula la possibilitat de cedir unes instal·lacions situades al barri del Poble Nou que havien estat propietat de La Vanguardia. No obstant això, la cessió d’aquest local encara no està tancada i les converses continuen obertes, segons el consistori. Només se signarà el conveni si el consistori obté garanties que la companyia romandrà a Barcelona almenys cinc anys.

Segons recull La Vanguardia,  l’Ajuntament està en una fase “molt inicial” de les negociacions i  la companyia està subjecte al requisit previ: el consistori només prestaria ajuda a la companyia si la companyia garanteix un mínim de 5 anys de viabilitat econòmica, és a dir, que pugui finançar-se i mantenir-se. Només llavors començarien a parlar de la possibilitat de cedir un equipament.