Actualitat

El CoNCA i nou entitats catalanes reclamen al Ministre Montoro que l’AEAT apliqui el dret comunitari al tractament fiscal en l’IVA de les subvencions

21/03/2018

Nota de premsa del CoNCA del 21 de març de 2018.

En una carta dirigida aquesta setmana al Ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i els representants de nou associacions i entitats catalanes sense ànim de lucre, han manifestat la seva preocupació pel reiterat qüestionament de l’AEAT (Agència Tributària) en el tractament fiscal en l’IVA de les subvencions amb relació, essencialment, als sectors de recerca, televisions públiques, transport públic i cultura.
 
Segons la carta signada per Carles Duarte, president del CoNCA; Josep Samitier, president d’ACER; Bet Orfila, presidenta d’ADETCA; Jesús Herrero, secretari general d’ATUC; Miguel A. Arocena, director general de BCBL; Pere A. Fabregas, president de la Coordinadora Catalana de Fundacions; Luis Serrano, director del Centre for Genomic Regulation i president de SoMMa; Jordi Camí, director de la Fundació Pasqual Maragall; Josep M. Paredes, director científic de l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB), aquesta actuació de l’AEAT ja s’està fent extensiva a moltes altres associacions i fundacions sense ànim de lucre de múltiples sectors, alterant així el finançament públic no només de serveis públics essencials sinó de serveis socials i econòmicament considerats com d’interès general.

L’origen del conflicte en el tractament fiscal de les subvencions en l’IVA que reclamen les entitats prové del fet que l’AEAT continua aplicant el mateix criteri que aplicava amb anterioritat a l’entrada en vigor de la Llei de Contractes Públics. Aquesta Llei, que és la mera transposició dels criteris jurisprudencials que el Tribunal de Justícia Europea ha recollit en diferents sentències, va servir per aclarir els requisits que s’han de complir perquè una subvenció no s’inclogui a la base imposable de l’IVA.
 
A criteri dels signants, la primacia del Dret Comunitari i el seu efecte directe obliga a aplicar aquest criteri com a interpretatiu de la Directiva i de la norma espanyola. No es tracta, doncs, d’una qüestió de retroactivitat, sinó de jerarquia normativa. Per tot això, les entitats han sol·licitat al Ministeri que adopti les mesures necessàries per resoldre el nou conflicte plantejat que incideix directament en el finançament públic i que en gens obeeix a supòsits de frau o evasió fiscal, podent representar importants i negatius efectes econòmics per als diferents operadors i, si escau, per a la viabilitat de determinats serveis.