Actualitat

El CoNCA compareix al Parlament de Catalunya

09/05/2011


El Consell es consolida, reitera el missatge sobre les seves competències i demana respecte i temps per existir

El president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) Francesc Guardans va comparéixer el passat 27 d’abril al Parlament de Catalunya, tal com preveu la llei, per informar de l’activitat del Consell i de les línies de treball a mig i llarg termini. Guardans va recordar que el CoNCA només fa dos anys que treballa i va demanar respecte i temps per acabar de consolidar-se i tirar endavant les funcions que la llei li encarrega.

Durant la seva intervenció de prop d’una hora, Guardans va desgranar la  varietat d’actuacions que ha dut a terme el Consell. Al llarg dels darrers mesos, el CoNCA  ha gestionat més d’onze milions d’euros en ajuts, i a més ha assessorat, acompanyat,  mediat i analitzat el sector, va explicar el President del Consell.  

A punt d’enllestir el segon Informe Anual sobre l’estat de la Cultura a Catalunya, ha realitzat durant el 2010 més de 500 trobades amb agents del sector, ha signat convenis amb mitja dotzena d’institucions (CCMA, CAC, conselleries,…), ha elaborat estudis i codis de bones pràctiques sectorials, ha desplegat els plans integrals de la dansa i del circ i ,en el camp de les arts visuals, ha treballat per la posada en marxa del Canòdrom i perquè la xarxa pública de centres d’art sigui una realitat properament. Guardans va subratllar que totes aquestes actuacions s’han realitzat amb una estructura lleugera i pocs recursos, però amb transparència i eficiència.

Per acabar, el president del CoNCA va abordar el Pla estratègic de l’organisme, que en dibuixa el desplegament gradual. Entre altres línies, es treballa en l’impuls de l’acció coordinada i eficaç de totes les actuacions públiques en l’àmbit de la cultura i la creació, així com en la millora del suport a les arts a través de nous sistemes d’ajuts i mecenatge. Guardans va apuntar a la voluntat del consell de “prestigiar i fer visible socialment la creació artística i el patrimoni cultural català des d’una perspectiva renovadora”, a través de debats i publicacions, entre altres accions. “Perquè la Cultura és bàsicament creació i, per tant, la creació d’avui és la cultura de demà. Una societat que aposta per la cultura i pel coneixement és una societat valenta, sense complexos i amb futur. És per això que des del CoNCA volem crear sinèrgies amb tots els agents implicats i fer possible que Catalunya sigui un referent en l’aplicació i l’execució de seves les polítiques culturals”, va conclure.

Van assistir a la compareixença tots els membres del Plenari del CoNCA així com el director de la institució Pep Montes, i com a representant del Departament de Cultura el seu Secretari General, Xavier Solà. També van acompanyar el Plenari els representants d’algunes associacions i projectes dels sectors artístics com Florenci Guntin (Associació d’Artistes Visuals de Catalunya), Tracy Sirés (Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya), Beatriu Daniel (La Caldera), Joaquim Antoni Sunyer (Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya), Nèlida Falcó (Associació de Professionals de Circ de Catalunya) i Juan Gerardo Fernández (Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya).