Actualitat

El ballarí de claqué Guillem Alonso i el projecte “Dansa a les escoles” de Claudia Moreso, guanyadors dels Premis Dansacat 2010

15/12/2010

·Els guanyadors han estat escollits per votació popular

·La junta ha atorgat el Premi al Soci a la Comissió Sindical de l’APdC

El ballarí de claqué Guillem Alonso(categoria Reconeixement Professional) i el projecte Dansa a les escoles de Claudia Moreso (categoria Dansa i Societat) han resultat guanyadors de la segona edició dels Premis Dansacat, organitzats per l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), i atorgats per votació popular.

Així s’ha donat a conèixer aquest vespre al Mercat de les Flors de Barcelona, en un acte, presentat pel ballarí i coreògraf Pere Faura i amb la presència de nombrosos coreògrafs, ballarins i gestors culturals.

Els Premis Dansacat tenen com a objectiu principal reconèixer, incentivar i promocionar la feina dels professionals de la Dansa a Catalunya, recollint les seves diferents realitats, contemplant d’una banda la seva vessant més artística amb la categoria “Reconeixement Professional”; i de l’altra, la seva vessant més social, amb la categoria “Dansa i Societat”.

El premi està dotat amb 1000€ (650€ en metàl·lic i un xec regal de 350€ per a qualsevol botiga Menkes) i una escultura de l’artista Andreu Bresca.

Els premiats

En la categoria de “Reconeixement professional”, s’ha endut el premi el ballarí Guillem Alonso, que optava al premi junt amb la Companyia Increpación Danza i la Companyia Pepe Hevia Dansa.

Guillem Alonso és ballarí i coreògraf de claqué de llarga i reconeguda trajectòria a nivell internacional. Ha estat membre de companyies de claqué de gran prestigi als EEUU amb les quals ha actuat per Amèrica i Europa. La seva trajectòria a Catalunya està lligada a les companyies Camut Band, Barcelona Rhythm Tap, i Tap Olé, i a l’organització de les sessions d’improvisació de claqué (Tap Jam) a la Cova del Drac de Barcelona.

És un dels pocs ballarins que practiquen l’estil de ball Sand Dance (ball de sorra) pràcticament desaparegut, i amb el qual ha guanyat un reconeixement internacional. Ensenya aquest tipus de ball, i el claqué, als seus alumnes i ballarins a Catalunya, i als tallers que organitza per tot el món. Ha estat impulsor d’una nova generació de ballarins de claqué professionals a Catalunya. El 1993 va guanyar el Primer Premi del Campionat mundial de Claqué en Suïssa, organitzat por la International Dance Organization.

La comissió de preselecció ha decidit seleccionar aquesta candidatura per “la seva reconeguda trajectòria professional com a intèrpret de claqué a nivell nacional i la seva projecció internacional”.

Pel que fa a la la categoria de “Dansa i Societat” el projecte  Dansa a les escoles de Claudia Moreso ha estat el més votat. Optava al premi junt amb l’Associació Artística Trans i l’Associació Sudansa.

Aquesta iniciativa, creada per la ballarina, coreògrafa i co-fundadora de la companyia Nats Nus Dansa Claudia Moreso, es va iniciar l’any 2006 amb l’objectiu de normalitzar la dansa com a opció d’oci cultural i difondre-la com a eina educativa que facilita el procés d’aprenentatge global del nen.

El projecte, que es va iniciar a les escoles públiques de Sant Cugat del Vallès, introdueix la dansa creativa a l’aula de la mà de professionals de la dansa i permet al nen aportar la seva pròpia personalitat a l’hora de moure’s i treballar aspectes com la dinàmica i el ritme, la relació amb els companys, etc. Aquesta iniciativa corrobora la importància de la incorporació de la dansa en la formació educativa dels nens i professors. A més, confirma la seva concepció de que la dansa és un mitjà d’expressió i comunicació que potencia les capacitats físiques, creatives i emocionals dels nens, aportant grans beneficis en el seu desenvolupament personal i social.

La comissió de preselecció ha decidit seleccionar aquesta candidatura “per fomentar la dansa a les escoles i la creació de nous públics per a la dansa”.

L’APdC, a més, ha fet entrega del Premi al Soci, premi fora de concurs decidit per la Junta de l’associació en agraïment a la tasca duta a terme pel soci o grup de socis més implicats en el desenvolupament dels objectius de l’APdC, dotat amb una escultura d’Andreu Bresca. El Premi ha estat pels socis que han format part de la Comissió Sindical de l’APdC: Roser López, Maribel Martínez, Maria Campos, Viviani Calvitti, Xevi Dorca, Iva Horvat, Charo Campo, Sonia Gonzalez i Livio Panieri, per la seva implicació en la lluita pels drets laborals dels professionals de la dansa.


Membres de la comissió sindical: Roser López Espinosa, Maria Campos, Xevi dorca i Livio Panieri // Foto: Josep Aznar

Funcionament dels Premis

D’entre les candidatures rebudes a través de www.dansacat.org, 6 finalistes van ser escollits per una comissió de preselecció formada per: Joan Boix, primer ballarí de dansa clàssica amb una trajectòria de més de 20 anys a nivell internacional, i director del Centre de Dansa de Catalunya; Sílvia Borrell, responsable dels ensenyaments de dansa i art dramàtic de la Subdirecció General d’Ensenyaments Artístics i Especialitzats del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya; Isabel Lasa, ballarina, docent de dansa, i gestora de companyies de dansa; Jannick Niort, ballarina, mestra de dansa, psicòloga, fundadora i directora de la Fundació Psico-Art de Catalunya, Premi Dansacat 2009 “Dansa i Societat”; i Mireia Pujol, ballarina i pedagoga que actualment treballa en el camp de la fisioteràpia i el tractament integral del cos.

Un cop seleccionats els 6 finalistes es va obrir la decisió final a votació popular a través del web, del 8 de novembre al 30 de novembre, amb més de 1.600 vots rebuts.

Dinàmica Ballet, Menkes, Rosco Ibérica, el Mercat de les Flors, ICAT FM, DaSaison i Codorniu col·laboren amb els Premis Dansacat.

Trobaràs més informació (bases dels premis, vídeos de presentació dels finalistes i fotografies) a: http://premisdansacat.wordpress.com

Guanyadors, fianlistes, junta de l’APdC i col·laboradors // Foto: Josep Aznar