Actualitat

Deu vídeo-danses per celebrar el DID21

29/04/2021

Seguim ballant el Dia Internacional de la Dansa en format audiovisual per tele-celebrar junts i reivindicar que ballar és, avui, més necessari que mai

Vegeu els vídeos al final de la notícia

Avui és 29 d’abril és el Dia Internacional de la Dansa. Habitualment, l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya organitzava una gran acció participativa i implicava els professionals i aficionats del territori per celebrar i fer visible la professió arreu del país. Malauradament, la pandèmia ha impedit que l’edició d’enguany es pugui celebrar de forma presencial, però no impedirà que des de l’associació seguim unint forces per reivindicar la dansa.  Per aquest motiu l’edició del 2021 es reinventa en format audiovisual, amb deu peces de vídeo-dansa dirigides pel ballarí i coreògraf Pere Faura, amb una important intenció reivindicativa.

Faura i el realitzador Ignasi Castañé presenten avui els dos àlbums de deu temes coreo-filmats que han creat expressament pel DID21. Dos àlbums que volen reflexionar sobre aspectes que afecten el sector de la dansa, com la criminalització del ballar durant la pandèmia, la cronificació de la precarietat, la sobre-producció de baixa qualitat, la fulminació dels circuits d’exhibició, la híper-burocratització de la gestió, la corrupció en certs espais de programació, l’absència de la dansa en l’educació, la baixa qualitat de l’educació superior, els inacabables abusos de poder, el masclisme, el racisme i el fort arrelament de les velles discriminacions, i un llarg etcètera.

15 ballarins i ballarines han posat cos i moviment a aquests missatges, tot ocupant espais estretament vinculats a la cultura de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. Des de les 11 fàbriques de creació de Barcelona (Sala Beckett, La Central del Circ, l’Espai Brossa, Nou Barris, Hangar, Graner, La Escocesa, el Tantarantana, la Nau Ivanov, la Fabra i Coats i la Caldera), fins al Mercat de les Flors, i espais culturals clau de les províncies de Lleida, Girona i Tarragona.

Cadascun dels films té un títol vinculat a l’àrea temàtica, i un subtítol, que al·ludeix a les parts que habitualment té un ballet (pas de deux, overture, grand adage…). Musicalment, Pere Faura ha volgut apostar per bandes sonores fetes de cançons d’artistes locals, amb lletres que d’alguna manera reflecteixen el fet de ballar, i on la seva sempre hi ha inclosa la paraula dansa. Artistes com Maria Arnal i Marcel Bagès, Quart primera, Elena Gadel, Clara Peya, Las bajas pasiones i Rodrigo Cuevas.

Llista ballarins i ballarines

Roser Tutusaus, Anna Rubio, Olga Cobos, Nicolás Ricchini, Roberto Oliván, Francesc Bravo, Mercedes Recacha, Bea Villabol, Moisés ‘MOE’, José Maldonado, Carmen Muñoz, Guillem Alonso, Diana Girbau, Rita Noutel i Carlos Fernández.

Dia Internacional de la Dansa

#1 EL DIA D – Overture verbale

Petit pròleg fet a partir de les respostes d’alguns dels ballarins del projecte a la pregunta sobre com celebren (o no) el Dia Internacional de la Dansa.

*Podeu veure la versió amb subtítols aquí

#2 NUESTRO DIMINUTO MUNDO – Romance circulaire

Ballarins giravoltant gravats de manera circular. Voltes i més voltes com a presentació d’un DID on rondarem per la dansa per mirar-nos-la de cara i d’esquena, de lluny i de prop, de dalt i de baix. Dos àlbmus. Deu vídeos. 15 ballarins. Un colocón.

#3 NO PARLAREM – Pas de deux

Un duet i una conversa. Entre un bailaor i una ballarina de contemporani. Abans de viure a Barcelona, ell va passar molt temps a Madrid, ella a Portugal. Dues vides molt diferents. Dos estils de ballar divergents. Lluiten per objectius molt distints. Però de sobte, ballen i es fonen.

#4 JO NO EM JUBILO – Grand adage

Quatre ballarines de procedències, estils i, sobretot, edats ben diferents parlen sobre fer-se gran i l’ofici d’envellir ballant. I de com s’imaginen el moment de convertir-se en pensionistes del moviment. Després, les veiem ballar en una dansa sense temps.

#5 DANSES MASCLISTES – Marche féministe

Hi ha masclisme en la dansa? Quin tipus de masclisme pot existir en una professió on més del 80% son dones? Quin tipus de privilegis poden tenir els homes si son tan pocs? Quines en son les causes i qui en té la responsabilitat? Mil històries. Molta a feina a fer.

*Podeu veure la versió amb subtítols aquí

#6 SEGUIR BALLANT – Variations confinées  

No treballo al despatx, em moc pel decorat. No fullejo llibres, ballo entre pàgines. No utilitzo un moment el lavabo. Hi entro i m’hi quedo i m’hi passejo. No em miro al mirall. Corregeixo postures. El porxo del jardí ara és la pista de ball. I quan ve l’ascensor, a dins hi plou confeti. Quan no es pot sortir a ballar, et quedes i balles endins. Només així, pots seguir ballant.

#7 DANSES PERIFÈRIQUES – Triptyque paysan et métropolitain

Al costat d’un riu, en el moll d’un port, o davant la pica d’un lavabo públic. Un vals rural i uns balls urbans. Danses contaminades al costat de balls solitaris. Un tríptic en moviment per reflectir l’etern dilema entre el camp i la ciutat, i fer visibles algunes danses perifèriques que ballen en contra el centralisme.

#8 SEGUIR VOLANT – Xiringüelu et apothéose 

El Xiringüelu és un ball popular asturià caracteritzat pels seus passos moguts. D’aquí ve el seu nom, ja que “xiringar” significa moure’s, agitar-se. És un dels balls regionals principals durant les festes populars i sempre va acompanyat de bona sidra i música tradicional de gaita asturiana. Aquesta n’és una versió lliure, contemporània i virtual per sentir la seva alegria quan no podem quedar tots junts i ballar a la plaça.

#9 VINE I BALLA AMB EL DID – Petit divertissement final de mains 

Petit divertiment final, senzill però festiu, amb tots els ballarins del projecte ballant només amb les seves mans. Una dansa de mans i dits per celebrar un DID ple d’esperança per poder tornar a tocar altres dits i acariciar altres mans ben aviat. 

#10.- MANI-FESTA. Grand coda vindicative

Manifest oral, íntim i informal, festiu i reivindicatiu, en forma de missatge d’àudio enviat per Pere Faura a qui vulgui pensar la dansa i reflexionar sobre el fet de ballar en motiu del Dia Internacional de la Dansa.