Actualitat

El Dia Internacional de la Dansa ocupem els espais públics per reivindicar la falta de presència a les sales d’exhibició

26/03/2024

Us animem a acompanyar-nos el 29 d’abril a qualsevol de les 4 accions que farem a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona

A partir de les dades extretes del sistema de suport a les programacions estables d’arts escèniques i música als municipis de Catalunya programa.cat* (2014-2022), la dansa només ocupa un 4% de les contractacions, unes xifres que demostren que la seva presència a les sales d’exhibició catalanes és gairebé inexistent. Des de l’APdC treballem per normalitzar la presència de la dansa i incorporar-la a la quotidianitat, per aquest motiu enguany celebrem el Dia Internacional de la Dansa sortint al carrer i ocupant l’espai públic.

La dansa és vida i com a recurs essencial per a la vida el portem a espais quotidians com una escola, un mercat, el carrer… El dia 29 d’abril serem a les 4 capitals de província fent que la dansa tingui més presència al dia a dia, a les sales d’exhibició i a qualsevol procés estratègic de política cultural de país. Us animem a acompanyar-nos a qualsevol de les 4 localitzacions següents:

A les 9.30h del matí, el Camp de Tarragona es llevarà gaudint de la dansa i el moviment a les escoles La Ginesta espai d’educació vivaTorrefortaEl Miracle i EADT. De la mà de l’Espai Evohé, infants, nens i joves experimentaran les seves habilitats creatives utilitzant el seu cos com a principal instrument. Serà el resultat d’unes sessions amb les que han pogut observar, jugar, explorar i crear mitjançant la música, el moviment, el traç i l’expressió corporal.

A les 13h, el Mercat de Sant Antoni de Barcelona esdevindrà l’escenari d’un fragment de Platauna peça que intervé en espais no convencionals de trànsit i que reivindica l’espai públic com a espai de tots. Recentment guanyadora dels Premis de la Crítica, aquesta proposta buscarà contagiar a partir del moviment i el cos i provocar una experiència artística col·lectiva, de la mà d’un nombrós equip artístic dirigit pel col·lectiu Big Bouncers.

A les 17.30h serem a Lleida, concretament al Centre d’Art La Panera, on al voltant de la dansa reflexionarem sobre el desconcert emocional viscut després de la pandèmia i mostrarem la màgia de compartir dansa amb la peça Human21. Posteriorment, se’ns conduirà a un exercici i acció ballada conjunta per compartir el moviment de forma col·lectiva.

Finalment acabarem la jornada al centre de Girona, concretament a les 19h al Pont de Pedra, el nexe entre el casc antic i la ciutat nova. Un nexe que la companyia La mujer del carnicero omplirà de ritmes, de moviment i de gent de totes les edats i realitats en una acció participativa que mostrarà com la dansa pot ser un potent motor de canvi i diversitat.

En aquestes 4 accions llegirem un manifest que ens representa a totes i que enguany ha signat l’entitat empordanesa de referència en la dinamització de la dansa i el moviment, AGITART. Un manifest que reclama espais on poder ballar, on fer comunitat, educar, participar, actuar i desenvolupar dignament l’ofici. Demanem plegades a les institucions que garanteixin la sostenibilitat, l’accés i la participació d’aquest llenguatge artístic. Podeu llegir el manifest en aquest enllaç.

D’altra banda, com en anteriors edicions, volem recopilar el major nombre d’activitats arreu de Catalunya per fer difusió d’aquesta gran festa de la dansa. Per això estem demanant que tots els centres, entitats, escoles o municipis que celebrin el Dia Internacional de la Dansa s’apuntin a l’Agenda d ela Dansa que es podrà consultar en el següent enllaç.