Actualitat

Deu companyies de dansa a la propera Fira de Tàrrega

21/07/2009

La 29a edició de Fira de Tàrrega, que se celebrarà entre el 10 i el 13 de setembre, acollirà muntatges de deu companyies nacionals i internacionals de dansa que van des de la dansa contemporània fins al hip hop.

La dansa és un dels referents escènics de FiraTàrrega i en aquesta edició, pren formes molt diverses: des del solo més intimista a la dansa de gran format. Dansa entesa en el seu sentit més ampli, muntatges que, amb la dansa com a element principal, també beuen d’altres disciplines. Tots, però, amb un nexe comú: l’ús del carrer com a espai escènic. 

La Cia. de Dansa Sol Picó, que portarà a Tàrrega el seu últim muntatge Sirena a la plancha, un espectacle de gran format que combina el teatre/dansa de carrer i el treball en espais oberts amb estructures. Una faula conduïda per una sirena gegant de 8 metres que intenta salvar el món de la pitjor sequera. El muntatge va obtenir el Premi Max al Millor Espectacle de Dansa en l’edició 2009.

Des de Bilbao, la coreògrafa Blanca Arrieta i la seva companyia Ciento Cincuenta Cuerdas, presenten, en una estrena absoluta, el seu darrer espectacle Chalada. Un solo que parla de l’alienació i de l’enamorament.

D’altra banda Nats Nus presenta el seu nou espectacle Trastos, un muntatge per a públic familiar on quatre personatges coincideixen en un espai farcit d’objectes oblidats que comencen a prendre vida pròpia.

Dansa i teatre visual per a tots els públics és el que plantegen Claire y Olivier en el seu espectacle Adiooos. El muntatge neix de la trobada entre Claire Ducreux i Olivier Germser (Tango Sumo), dos artistes de gran alçada que tenen el seu propi camí artístic independent, però que han cregut que des de la diferència i la complementarietat d’estils podien avenir-se a posar en comú una proposta coreogràfica. Així neix aquest duet de dansa que ens ofereix una mirada peculiar sobre una història d’amor: el moment final de la separació.

Les relacions humanes en general i les de parella en particular també centren l’espectacle Agua al higo y a la pera vino, de la Cia. Roberto G. Alonso. Aquesta peça, concebuda com un divertiment, es un treball dinàmic ple de teatralitat, que parla amb humor de les relacions humanes.

La companyia britànica Motionhouse presentarà, en estrena a l’Estat espanyol, porta el seu últim muntatge Underground, una peça interpretada per quatre ballarins dins d’una estructura tubular, que explica una història en el marc d’un transport col·lectiu. Un muntatge on destaca la poesia de les imatges, l’humor i el moviment a càrrec d’una formació que s’entesta a demostrar que la dansa contemporània pot interessar el gran públic sense comprometre la seva integritat artística.

Atansar la dansa contemporània a tots els públics és el que busca la Cia. de Dansa Mariantònia Oliver. Encapçalada per la coreògrafa mallorquina Mariantònia Oliver, la companyia, amb Petita Lula, ens ofereix una peça concebuda com un divertiment de dansa amb tres ballarines i un transportista, amb un plantejament molt lúdic i entenedor.

La dansa del gest és el que proposa la companyia aragonesa Cetra Danza, amb un llarg recorregut en el món de la coreografia, la creació d’espectacles i la pedagogia. El seu espectacle Animales de compañía és una peça de dansa centrada en la quotidianitat i la rellevància de les petites coses. Partint del concepte de senzillesa crea un espai on tots els gestos prenen significat de manera natural.

Amb un registre molt diferent arriba a Tàrrega la companyia Studio Funky The Group, que integren divuit ballarins que practiquen el hip hop i el breakdance sota la batuta de la coreògrafa Bea Simon. Strongbox es una coreografia enèrgica que parla sobre la igualtat i la diferència, sobre les jerarquies socials i sobre una aspiració que probablement tenim en comú totes les persones: la recerca de la felicitat.

Finalment, la companyia andalusa REA Danza aproparà a Tàrrega l’espectacularitat del seu nou muntatge, Instrucciones del uso, que experimenta amb la fusió de tècniques i disciplines i investiga nous espais i ingredients escènics. L’element principal del seu espectacle, és un camió, amb dues parts mòbils, una caixa metàl·lica i un braç mecànic que donen mobilitat als ballarins.

Més informació a: www.firatarrega.cat.