Actualitat

Dansalona 2011 acollirà 18 espectacles i diverses rutes per espais de dansa

04/08/2011

La segona edició de Dansalona acollirà 18 espectacles a 11 teatres, i oferirà diverses rutes gratuïtes per espais de dansa de la ciutat, entre els quals està l’APdC. També acollirà un cicle de cinema a la fresca.

Durant el més d’agost i setembre Barcelona s’omplirà de dansa amb la segona edició d’aquest “no festival” de dansa, com el defineix Francesc Casadesús, Director del Mercat de les Flors, que coordina la iniciativa. Com va explicar en roda de premsa, hi ha una manca d’una direcció i una programació conjunta, en realitat és la suma del que cada una de les sales participants vol mostrar. Propostes ben diverses i per a tots els públics que van de la dansa contemporània al flamenc passant pel ballet i la performance.

Impulsat  també per l’Associació d’Empreses Teatrals de Catalunya (ADETCA), el festival -que dóna visibilitat a propostes de creadors catalans-  vol superar l’ocupació que va tenir en la primera edició (27 mil espectadors i una ocupació de 55%). Dansalona rep 30.000 euros de l’Institut de Cultura de Barcelona, i uns altres 30.000 de l’Institut Català de les Indústries Culturals, pressupost que es destinarà en gran part a la difusió i promoció, i que caldria ampliar de cara a la propera edició. 

18 espectacles, 11 teatres

El centre de creació La Caldera ha esta l’escollit per inaugurar aquesta segona edició. Serà el 18 d’agost amb l’espectacle Minimón, de Clàudia Moreso- Nats Nus, una proposta per a tota la família. Dos dies abans, però, al Teatre Condal ja es podrà veure la reposició de Somorrostro de la cia. Trànsit, un espectacle que barreja la dansa contemporània i el flamenc, inspirat en la Barceloneta dels anys 50. Estarà en cartell fins al 4 de setembre. 

La Villarroel acollirà, del 23 d’agost al 4 de setembre, Aquí amanece de noche , amb la direcció artística de Mar Gómez, i la direcció coreogràfica de Xavier Martínez. Una peça que narra el risc que comporta un encreuament inesperat en la vida, amb la particular mirada humorística que caracteritza aquesta companyia.

De l’1 a l’11 de setembre l’Almeria Teatre programa The Vinager Dances , un homenatge a Edward Gorey , una peça de dansa-teatre expressionista. També al barri de Gràcia es podrà veure Sola, de la cia. Búbulus, una peça sobre la solitud i la reflexió personal, que uneix a la ballarina Joana Rañé i el pianista Iván Ruiz. Serà a la Beckett, del 6 al 9 de setembre.

La dansa clàssica arribarà de la mà del Ballet Nacional de Cuba, un dels ballets més emblemàtics de món. Sota la direcció d’Alicia Alonso representaran al Tetare Tívoli, en gran clàssic El llac dels cignes. Es podrà veure del 5 al 18 de setembre. 

L’Antic Teatre acollirà Todos los grandes tienen problemas de piel, amb coreografia de Sònia Gómez i dramatúrgia de Txalo Toloza-Fernández i Diana Cardona. Un “sampler escènic” amb música de Bowie i REM, del 8 a l’11 de setembre. El mateix teatre acollirà G.U.A.U de Guillem Mont de Palol, una performance entorn a la relació entre so, cos, i  llenguatge. Del 22 al 25 de setembre.

La dansa integrada també estarà present, serà SAT!, els dies 17 i 18 de setembre, de la mà de la companyia irlandesa Croi Glan que presentarà This is i On the wall.

També el 17 de setembre el Teatre Gaudí acull un espectacle per a públic familiar, Happy HA-Ha , de Mercedes Boronat. Mentre que el Tantarantana presentarà el VII TantaDansa, cicle de teatre físic, amb les companyies Anima ‘s Animal Art, La Coja Dansa, Una del montón, Paula Quintana, Company Cie 6è sentit, Javier Martín i Dansúka. Serà del 14 de setembre al 2 d’octubre.

Tancarà el Dansalona 2011 un espectable al Parc de la Ciutadella –coincidint amb les Festes de la Mercè, entre els dies 22 i el 25 de setembre-. Es tracta d’un muntatge a càrrec de Montse Colomé i Leo Castaldi en què incitaran a ballar a tot el públic.

Rutes per espais de dansa

La gran novetat d’aquesta edició són les quatre rutes gratuïtes que Dansalona ofereix per diferents zones de Barcelona. Amb aquesta iniciativa els espectadors podran apropar-se a alguns dels teatres i fàbriques de creació del barri, així com a centres claus per a la dansa de la ciutat, i dialogar amb els professionals que hi treballen.

Rutes provisionals:
Ruta Gràcia, 10 setembre

Ruta Rambles, 11 setembre
 APdC
Ruta Meridiana
, 17 setembre

Ruta Paral·lel, 18 setembre
Espais per confirmar!

A l’APdC obrirem portes el diumenge 11 de setembre a les 13h. Totes aquelles persones que ho vulguin podran veure l’oficina, conèixer què fem, i veure una projecció de vídeos molt especials per a nosaltres: les accions del Dia Internacional de la Dansa dels darrers anys -que han comptat amb la participació de més de 400 persones-, tot fent un aperitiu. Ben aviat us informarem de tots els detalls.

Dansa i cinema a la fresca

El Mercat de les Flors i el Teatre Lliure enguany no programen espectacles, en el seu lloc projectaran a la plaça Margarida Xirgu pel·lícules que posen de manifest la relació entre cinema i dansa. Serà els divendres a les 22h, i de forma gratuïta.

Es podrà veure Hairspray amb John Travolta i Michelle Pfeiffer; (9 de setembre), La alegre divorciada (16 de setembre) amb Fred Astaire i Ginger Rogers, Billu Barber , film de Bollywood (23 de setembre). Abans de cada pel·lícula, també es projectaran peces curtes del certamen internacional Choreographic Captures.

Descomptes pels socis i sòcies de l’APdC

Els socis i sòcies de l’APdC tindran descompte per a la majoria d’espectacles de Dansalona. Veure descomptes: www.dansacat.org/actualitat/1/1331