Actualitat

Cunningham i Cage protagonistes de la tardor barcelonina

17/09/2009

Dansa, música, cinema, i art es donaran la mà aquesta tardor en una decena d’ espais barcelonins per homenatjar el coreògraf  Merce Cunningham i el compositor John Cage, dues grans figures de la cultura contemporània nord-americana que van treballar junts i conviure durant més de 50 anys.

L’homenatge començarà els dies 19 i 20 de setembre al teatre Tantarantana, en un espectacle programat conjuntament amb el Mercat dels Flors, amb “Yo cocino y él friega los platos”, ideat per Alejandro Rojas-Marcos, dirigit per Jordi Cortés -president de l’APdC- i interpretat per Isabel Vázquez i Juan Luís Matilla, que se submergiran en el món sonor de Cage i el seu piano. El títol d’aquesta obra sorgeix de la resposta que donava Cage quan se li preguntava per la seva relació amb Cunningham.

Després Merce Cunningham Dance Company estarà a Barcelona durant diverses setmanes per actuar al Mercat de les flors, serà amb “Event”, del 17 al 22 de novembre, i es veurà enriquit amb les creacions d’Antoni Tàpies i Eulàlia Valldosera, esdevenint cada nit una representació diferent. La companyia, a mes, participarà en diferents activitats formatives i divulgatives a l’Institut del Teatre, com el taller Dance Forms, conferències i una màster-class a càrrec dels propis membres de la companyia.

L’ Arts Santa Mònica se sumarà a l’homenatge del 23 de setembre al 29 de novembre, amb l’exposició “Freqüències” d’ Eugènia Balcells, que té com nucli tres instal·lacions multimèdia que li serveixen a l’artista per a explorar la llum, el color i el so i per a retre homenatge tant a Cunningham com a Cage. D’altra banda, l‘Auditori programarà un concert amb obres de Cage, el dia 25 d’octubre, amb la solista Margaret Leng.

L’activitat estrella d’aquest homenatge esdevindrà al MACBA, que entre el 23 d’octubre i el 10 de gener dedicarà una important retrospectiva a Cage, articulada a través de les seves partitures, algunes d’elles inèdites, segons el director del centre, Bartomeu Marí.

Per últim els premis oXcars 2009 de Cultura Lliure faran un esment especial a Cunningham  per “Loops”, el seu testament vital, en la categoria de dansa.