Actualitat

Crònica de la Jornada de Bones Pràctiques ‘La Dansa a l’escola’

03/12/2015

La ciutat de Banyoles va acollir el passat 14 de novembre la primera edició de les Jornades de Bones Pràctiques ‘La Dansa a l’escola’, organitzades per l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya  juntament amb Moviment Lantana, i l’acompanyament de la Universitat de Girona.

Més d’un centenar de professionals ens vam reunir per debatre a través de la teoria i les bones praxis els fonaments per a una més i millor implantació de les arts en el món educatiu. Un constructiu debat al voltant dels beneficis –no només de la dansa– de la cultura en general, en la construcció dels nostres alumnes com a individus que reclamen una educació molt més del sentir i no només del fer. Que reclamen finestres obertes a la llibertat per viure en primera persona experiències úniques que et poden acompanyar al llarg de tota la vida i del teu desenvolupament professional.

La rigidesa del sistema educatiu; el perfil del professional; les metodologies a emprar; van ser alguns dels temes clau que es van plantenjar en el debat; i si una cosa va quedar palesa, va ser que la dansa és, sense cap mena de dubte, un bon canal.  Una font de transmissió de coneixement, de creativitat, de benestar… Transmissora de valors i amb un ampli ventall de possibilitats per fer créixer els nostres alumnes com a persona.

Banyoles i el seu Ateneu van ser l’àgora de la dansa per un dia. La plaça pública on educació i cultura es van donar la mà a través d’una assemblea ciutadana. Aprofitant una cita de Roger Schank, teòric estatunidenc en intel·ligència artificial, psicologia cognitiva i ciències de l’educació, “s’aprèn fent a través d’experiències”. Experiències com les que vam viure a les primeres jornades de Dansa a l’escola.