Actualitat

Conclusions del fòrum de debat sobre la inclusió dels ensenyaments artístics a la universitat

01/06/2017








El dissabte 27 de maig va tenir lloc, a l’Auditori Sabatini del Museu Reina Sofia, un debat organitzat per la Plataforma per a la integració dels ensenyaments artístics superiors al sistema universitari. 

En general les ponències van defensar la necessitat de donar el pas definitiu cap a la inclusió dels ensenyaments artístics superiors, en les seves diferents modalitats (Música, Dansa, Teatre, Conservació, Disseny, Ceràmica, etc.), en l’estructura universitària de l’Estat Espanyol, donant les mateixes oportunitats i drets als alumnes d’aquests ensenyaments que als estudiants universitaris. És una petició històrica desatesa injustament, i els marcs normatius específics que s’han desenvolupat fins al moment s’han demostrat insuficients, no aconseguint l’anhelada convergència amb Europa. Per exemple: els títols espanyols no són de Grau i no són convalidats automàticament, en no tenir la denominació i acreditació de qualitat que tenen tots els països europeus, veritable clau del Procés de Bolonya.

Són propostes que compten amb un suport majoritari en el sector, com demostren les 23.000 signatures que fins al moment ha recollit la campanya de la Plataforma.

En les conclusions es va emplaçar a polítics i governants a posar en marxa immediatament un pla experimental d’adscripció dels centres superiors d’ensenyaments artístics a les universitats corresponents a la seva àrea geogràfica, per sortir de l’excepcionalitat a què han estat sotmesos aquests estudis. La idea de crear una universitat específica d’Arts no va tenir bona acollida, ja que representa mantenir aquesta excepció i tanca camins a l’intercanvi de coneixements entre les àrees de caràcter netament artístic i les de caire més científic.

Al final de l’acte es va presentar també la Declaració de 27 de maig de 2017, perquè les institucions i entitats de tots tipus la puguin subscriure. S’haurà de notificar al correu de la plataforma plataformaeeaass@gmail.com.

Es poden consultar les conclusions aquí.

L’acte estava presidit per Vicent Hervás, catedràtic de Composició del Conservatori Superior de Música de València, i moderat per Mª Dolores Moreno, professora del Conservatori Superior de Dansa de Màlaga. Entre els ponents es trobaven Francisco Martínez, director del Conservatori Superior de Música de Màlaga, Manuel Vieites, director de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de Galícia, Miquel Mirambell, director de l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, Sheila González, vocal de la Junta Directiva del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya, Elena Blanch, degana de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Complutense de Madrid i Marta Suárez en representació de l’Associació de Conservadors Restauradors d’Espanya.

També van expressar les seves opinions representants polítics de Ciutadans, UPyD, Podemos i PSOE, a més de dirigents sindicals de CCOO, els quals es van mostrar en general partidaris de la incorporació a la universitat.

L’APdC hi va ser present representada per la seva vicepresidenta, Gemma Calvet.