Conclusions de la conferència “La Fisioteràpia en les arts escèniques”
06/05/2010
El passat 20 d’abril Ana Velázquez -fisioterapeuta fundadora i directora del Centro de Prevención en Artes Escénicas (CPAE) de Barcelona- va presentar a la seu del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya la conferència “La Fisioteràpia en les arts escèniques”. Un àmbit de la Fisioteràpia destinat a conèixer les lesions i el tractament preventiu específic de músics, ballarins, actors i cantants, col·lectius que tenen una característica comuna: mostren el seu cos en públic i, a més, aquest és la seva eina de treball.
Segons Velázquez, la Fisioteràpia pot ajudar a tots els col·lectius laborals en la seva funció preventiva, científica i de tractament, i músics, ballarins, actors i cantants no en són cap excepció. També va aconsellar que a cada conservatori, escola de teatre o de dansa, hi hauria d’haver un fisioterapeuta especialitzat en medicina de l’art, per a evitar totes aquestes lesions i informar els artistes de la seva activitat muscular per millorar el nivell de vida i la qualitat laboral.
Els ballarins “són els que tenen més consciència postural i més disciplina. Possiblement per aquest fet, és el sector de les arts en què la figura del fisioterapeuta hi és més present”, va precisar.
D’altra banda, va afirmar que amb tota aquesta feina que hi ha per fer amb aquests col·lectius artístics, els fisioterapeutes s’haurien de motivar per formar-se en les tècniques més innovadores i adequades, perquè “sempre hem de deixar la Fisioteràpia al nivell d’excel·lència que es mereix en totes les seves especialitats i àmbits professionals i, per tant, tots aquells fisioterapeutes que vulguin tractar aquests col·lectius, s’han de formar. S’ha de saber parlar en el seu llenguatge i, sobretot, hem de saber escoltar per entendre què significa la seva feina i què representa per a ells el seu estat de salut”, va assegurar.