Actualitat

Comunicat sobre el programa PLATEA de l’INAEM

04/12/2013

EN RELACIÓ AL PROGRAMA PLATEA

Les Associacions Professionals de les Arts Escèniques a Catalunya, Associacio d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC) i Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics (TTP), en relació a la presentació del programa PLATEA, Programa estatal de Artes Escénicas, per part de l’Instituto de las Artes Escénicas y la Musica, INAEM, vol manifestar:

Que en primer lloc, i sense negar, segurament, la bona voluntat en els objectius dels seus impulsors, la pressa per la implantació del programa ha generat una seriosa mancança de transparència en el sistema d’admissió de companyies i espectacles al programa, així com amb una sèrie de dificultats pràctiques afegides que ens agradaria que s’entressin a valorar per tal de millorar de cara a properes edicions, si no és que alguna ja es pot plantejar per l’edició d’enguany.

Per començar, s’ha de fer una convocatòria pública d’inici a totes les companyies que desitgin presentar-se, no fer-ho pot catalogar-se, com a mínim, d’una forma peculiar i poc democràtica d’accedir a una convocatòria que creiem hauria de ser absolutament pública. Per aquest motiu demanem uns criteris d’admissió clars, públics, i publicitats amb temps per a què tothom que ho desitgi s’hi pugui acollir.

En segon lloc, reclamem un calendari adequat al sistema d’organització habitual de les temporades dels teatres. Avui en dia és molt difícil encara trobar temporades programades a un any vista, com sembla que exigeix el programa

En tercer lloc, en un moment com aquest, en què hi ha una dificultat manifesta per les companyies de poder actuar a la seva pròpia comunitat, s’agrairia que almenys en un percentatge, aquestes companyies poguessin ser comptabilitzades com a possibles beneficiàries del programa Platea dins del seu mateix territori de residència i no pas excloses directament.

Per últim, entenem que el Programa Platea és un programa que tot just comença, però pensem que pel mateix Ministerio, impulsor del projecte, hagués estat de gran utilitat contactar amb les d’associacions professionals del sector de les arts escèniques, durant el període de discussió i informació prèvies a la definició del programa. En aquest sentit, hauríem pogut, per exemple, plantejar alternatives en el repartiment de la taquilla, o d’altres elements de millora respectela proposta actual.
Pensem que, amb l’ànim de col·laboració institucional que sempre hem manifestat, haguéssim pogut treballar plegats per evitar d’inici algunes de les errades que creiem es plantegen en el programa Platea. Tot i així, ens continuem posant a disposició per treballar plegats en la millora d’aquest programa.

Associacio d’Actors i Directors Professionals de Catalunya-AADPC
Associació de Professionals de Circ de Catalunya-APCC
Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya-APdC
Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics-TTP