Actualitat

Comunicat de ConArte sobre la proposta de Llei Audiovisual

21/01/2022

Una proposta de Llei Audiovisual poc ambiciosa per a les necessitats del nostre sector

Com a entitats representatives volem una llei que doti el nostre sector productiu de recursos suficients per a ser sostenible i proporcionar llocs de treball de qualitat per als que fan possible que hi hagi continguts audiovisuals rodats i produïts aquí

Considerem que aquesta proposta de llei ha de seguir a l’agenda política. Tot i que amb l’aprovació dels pressupostos s’hagi trobat una solució a la qüestió de les llengües cooficials a les produccions audiovisuals, segueix sense aprofundir en la sostenibilitat del nostre teixit productiu i, en conseqüència, en les millores que es podrien aconseguir en les condicions laborals dels qui fan possible el sector de l’audiovisual.

Creiem que la proposta de llei del Govern es limita a un 5% d’aportació (article 117), per sota de l’aportació percentual de les cadenes públiques (article 116), mentre que països del nostre entorn, amb mercats audiovisuals comparables al nostre, estableixen aportacions d’un 20-25% (França, Itàlia, el model d’Alemanya, que també transposa la directiva a la seva legislació estatal). Fixar una aportació respecte al que paga qualsevol productor independent sobre els ingressos obtinguts, és una pretensió justa envers els qui creen cultura audiovisual donant feina aquí.

Cal passar del discurs de “la Cultura com a bé essencial”, a implementar els mitjans perquè estigui convenientment finançada, buscant per al sector recursos provinents de la capacitat de generar ingressos aquí per aquestes plataformes globals.

Ja als Fons de Recuperació la partida destinada a Cultura està molt per sota de la recomanació de la UE (almenys un 2% destinat al Sector Cultural davant de l’1,2% del nostre país, compartit a més amb el Sector Esportiu).

Sol·licitar que els percentatges d’aportació s’equiparin al 20% que regulen països com França, Itàlia, Alemanya…és una reivindicació justa de les i els treballadors del sector.

Perquè amb una producció pròpia dotada de recursos suficients podrem reivindicar millors salaris per als nostres intèrprets, dobladors, tècnics de l’audiovisual…

Contacte; sec.general@confederaciondeartistas.org

Xarxes socials @ConfederacionARTE

Tlf; 915695195

Integren ConARTE:

 • Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya
 • Asociación de Profesionales de la Danza de Madrid
 • Unión de Actores de Canarias
 • Asociación Profesionales de la Danza de la Comunidad Valenciana.
 • Unión de Actores de la Región de Murcia.
 • Actors i Actrius Professionals Valencians.
 • Associació d’Actors i Actrius de les Illes Baleares
 • Asociación de Actores e Actrices de Galicia
 • Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya
 • Asociación de Profesionales de la Danza de Asturias
 • Sindicato Asturiano de Profesionales de las Artes Escénicas y Audiovisuales