Actualitat

Compromís de l’Ajuntament amb els artistes, els creadors i els professionals de la cultura i amb la cultura de base de la ciutat

17/09/2019
Avui dimarts 17 de setembre s’ha celebrat la primera Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports  de l’Ajuntament de Barcelona de la nova legislatura. Es tracta d’un espai on tots els grups polítics presenten les seves propostes a debatre.
La proposta d’Esquerra Repúblicana de Catalunya, defensada per Gemma Sendra (i que podeu veure en aquest enllaç) s’ha enfocat en la situació dels creadors, artistes i professionals de la cultura, amb unes demandes molt concretes per donar suport a la cultura de base i millorar les condicions laborals dels professionals de la cultura.
L’objectiu és clar: que Barcelona lideri i es converteixi en un referent de bones pràctiques, impulsant les mesures dels àmbits en els que tingui competències i pressionant tant la Generalitat i com el Govern Espanyol per aplicar-ne la resta.
En termes generals, la proposta aprovada gira en torn a les següents mesures:
  • Que l’Ajuntament lideri el compromís en la defensa dels artistes, creadors i professionals de la cultura assumint les bones pràctiques i propostes formulades pel CoNCA en el marc de l’elaboració de l’Estatut de l’Artista.
  • Que les empreses subcontractades i les entitats que obtinguin subvencions municipals en l’àmbit cultural també hagin de complir aquestes bones pràctiques.
  • Assignar a la cultura de base una partida pressupostària i una línia de subvencions específiques.
  • Elaborar un mapa dels projectes de la cultura de base en perill i un informe jurídic i econòmic que permeti dissenyar una estratègia per assegurar la continuïtat dels espais de la cultura independent amenaçats.
  • Assegurar la continuïtat dels espais i projectes que estructuren el circuit cultural independent de la ciutat.
  • Treballar per assolir una Unitat d’Acompanyament al Creador a l’ICUB.
  • Constituir un grup de treball amb representants dels diferents grups municipals del Consistori per impulsar l’aprovació de l’Estatut de l’Artista al Congrés dels Diputats, i per vetllar perquè el Govern de l’Estat i la Generalitat de Catalunya assumeixin les propostes del CoNCA en el seu àmbit de responsabilitat.
La proposta ha estat aprovada per tots els grups polítics excepte Ciutadans, que s’han abstingut. Per tal de garantir la implementació de les propostes aprovades es crearà una comissió de seguiment, amb representants de diferents entitats culturals entre les quals hi haurà l’APdC.