Comença l’IDN, el Festival de la Imatge, la Dansa i els Nous Mitjans
12/01/2011
Del 12 al 16 de gener tindrà lloc a Barcelona l’IDN, un festival internacional que dirigeix la seva atenció cap a la creació de dansa produïda en estreta col·laboració amb el llenguatge audiovisual i les eines digitals per la manipulació i interacció en directe. El festival es desenvoluparà a l’Arts Santa Mònica, La Caldera, el Mercat de les Flors -seu principal i coproductor del festival- , Institut del Teatre i CaixaForum.
Aquest festival recull l’experiència acumulada durant més de 20 anys de la Mostra de Video Dansa, però aposta per un nou projecte que incorpora l’escena com un espai de convivència entre la presència real i la virtual. Espectacles de dansa on les imatges projectades, sovint manipulades en directe per l’intèrpret aporten noves narratives i converteixen l’escenari en espai idoni per el mestissatge de gèneres i llenguatges.
En el marc de la creació escènica que incorpora i desenvolupa sistemes interactius i entorns generats en directe s’estrenen a Barcelona dues obres que ja porten uns anys girant pels teatres de tot el món i que han demostrat la seva capacitat de connectar amb un ampli sector del públic. Junt a Glow que ens arriba des d’Austràlia i Light Músic de Bèlgica, s’estrenarà Principios Opuestos, la nova creació d’Erre que erre, l’aposta del festival per donar suport a la recerca i la producció a casa nostra.
Complementa l’apartat escènic d’IDN una peça site-specific fruit de la col·laboració entre Post Theater [new york-berlin-tokio] i Alicia Soto-Hojarasca (Valladolid), i el resultat de la residència de creació realitzada per Lisa Parra i el col·lectiu lana (Nova York, Madrid) a La Caldera.
La dansa a la pantalla es presenta en dos blocs o programes : per un costat les obres de creació recent seleccionades entre les mes de dues-centes que s’han inscrit a la convocatòria internacional per optar al Premi Videodansa Barcelona i que representen la diversitat de propostes i maneres de pensar la dansa en imatges. Gràcies a la creixent facilitat d’accés als mitjans de producció audiovisual i a la diversificació dels sistemes de difusió pública, el sector està més dinàmic que mai.
La vessant instal·lativa està representada per una composició de càpsules o poemes visuals de Mal Pelo, i la peça interactiva Cámara Oscura, d’Ángeles Ciscar i Hansel Nezza.
L’acte de lliurament del Premi Videodansa Barcelona estarà precedit per la projecció de Prélude à la mer, un tríptic audiovisual de Thierry de Mey amb coreografia d’ Anne Teresa De Keersmaeker. Un recorregut per la interessant relació que s’ha establert entre la dansa, les imatges en moviment i les tecnologies digitals a través de diversos espais de Barcelona.
CONSULTEU LA PROGRAMACIÓ A: http://www.nu2s.org/idn