Actualitat

Bonachela afirma a Andorra que ‘La dansa, avui, es mira massa el melic’

26/05/2008

En roda de premsa prèvia a l’espectacle ‘Square Map of Q4’ al festival Dansand d’Encamp (Andorra) el 22 de maig, el coreògraf català Rafael Bonachela (la Garriga, 1972), director de la Bonachela Dance Company, va donar  una llicó de cosmopolitisme carregant contra el provincianisme artístic i contra el narcisisme que destil.la un cert sector de la dansa contemporània, segons publica el Periòdic d’Andorra.

Segons aquest rotatiu, Bonachela va explicar que ‘Anglaterra adopta el talent, independentment de l’origen nacional de la persona. Quan el 2004 em van donar el Place Prize, un dels més prestigiosos del país, un amic em va dir: ‘A Espanya, un premi com aquest no li haurien concedit mai a un estranger’. Tenia raó. Sona a tòpic, però l’art no té fronteres, ni colors, ni idiomes. ‘I si no ens obrim, no avancem.’.

Així mateix, Bonachela va carregar contra la política de la menjadora dient que ‘L’art no es pot institucionalitzar: si cada any tens la subvenció assegurada, acabes endormiscat’ i també va tenir paraules dures cap al sector: ‘Els professionals de la dansa ens mirem molt el melic. Massa. Existeix un públic per a la dansa contemporània. Un públic que no sap que li agradaria perquè no li hem donat tan sols l’oportunitat de descobrir-la. Obrir- nos-hi és el repte’.