Actualitat

‘Balla’m un llibre’ omple les biblioteques catalanes de dansa

01/09/2021

Encetem la nova temporada d’arts escèniques amb la gira del projecte Balla’m un llibre, que des de divendres 3 de setembre durà a diverses biblioteques públiques de Catalunya un cicle de coreografies creades a partir de textos literaris. Unes obres curtes pensades per ser interpretades a les sales de lectura dels equipaments bibliotecaris d’arreu del territori. El projecte arriba enguany a la setena edició, i ho fa mantenint-se fidel als seus objectius: apropar el llenguatge de la dansa des d’un escenari singular i de proximitat per als ciutadans i ciutadanes. Balla’m un llibre és una col·laboració entre l’APdC i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura

Als llibres ballats ja creats en les edicions anteriors se sumen enguany dues peces creades a partir de l’univers de la periodista i escriptora Montserrat Roig, de qui al juny de 2021 se celebrava el 75è aniversari del seu naixement; i entorn La Divina Comèdia, de Dante Alighieri, de qui al setembre se celebren 700 anys de la seva mort. 

Calendari

La divina, de Las dueñas del balón, a partir de La divina comedia de Dante Alighieri 

Sinopsi 
Encara que La Divina Comèdia sigui una història del S.XIV, és una temàtica inherent a l’ésser humà: el viatge del procés personal d’un individu, en aquest cas de Dante, que per arribar al paradís ha de travessar l’infern i el purgatori amb l’ajuda de Virgili encomanat per la seva estimada Beatriu. La companyia trasllada aquest viatge al S.XXI. En la història original és l’amor d’una dona el que l’ajuda a arribar al paradís, ara serà l’amor propi, la decisió d’una mort voluntària, la mort de tot allò que no volem. I el viatge fins a arribar a la salvació, a un mateix.
Cada generació te un inframón diferent. La nostra és l’era de la tecnologia, de la hiperconnectivitat, de la immediatesa, de la imatge, de la intensitat, de les pantalles…
I des d’aquest lloc concret ens fem les preguntes: què és el que ens fa baixar a l’inframon en l’actualitat? Quin és el nostre infern? Com podem sanar-nos i arribar al paradís?

Fitxa artística
Creadores: 
Las dueñas del balón. Intèrprets: Angie Mas i Bea Vergés. Música: MansO
Durada:  15/20 minuts aprox. Públic: tots els públics

El ball de les cireres, de Patricia Hastewell, a partir de l’obra de Montserrat Roig

Sinopsi 
El ball de les cireres és un homenatge a l’obra de Montserrat Roig i a la dansa. És una peça de dansa contemporània interpretada per dues ballarines que escenifica el món novel·lístic de l’escriptora feminista i antifranquista, recalcant valors pilars de les seves obres com la democràcia i la llibertat. El ball de les cireres s’inspira principalment de la trilogia de Montserrat Roig, que inclou els llibres Ramona, AdéuEl temps de les cireres” i L’hora violeta.

Fitxa artística
Creadora: 
Patricia Hastewell Puig
Ballarines: Alícia Pírez Curell i Patricia Hastewell Puig
Construcció: Anna Vidal Campany
Vestuari: Nina López Le Gaillard
Durda: Públic: 20 minuts apros. Públic: tots els públics

El cor quiet, de Raquel Anguita, a partir del poemari del mateix títol de Josep Carner 

Sinopsi 
Peça de dansa contemporània  inspirada en el poemari El Cor Quiet de Josep Carner. En aquesta peça es veurà sobre l’escena una nova dimensió de la seva obra donant cos a la paraula escrita, donant forma a l’imaginari de les seves poesies a través de la llengua de signes catalana i el moviment de la dansa.  

Fitxa artística
Creació i direcció artística: Raquel Anguita López. Coreografia i interpretació: Raquel Anguita López  
Veu en off i intèrpret de text: Montserrat Iranzo  i Domingo. Assessoria LSC: Marian Díaz. Composició gravació i edició musical: Cristina Álvarez Losada i Eva Requena Requena. Intèrpret musical: Cristina Álvarez Losada ( Piano). Durada: 15-20min. Públic:  tot tipus de públic, sord i oient.  

Fantasicontes per tigretelèfon, de Viviana Escalé, a partir de Contes per telèfon de Gianni Rodari

Sinopsi 
Dos Desballarins i una Klingimúsica reben trucades d’un Tigretelèfon que els fa interactuar entre ells i amb el públic. Tots tres van canviant de fabupersonatge  en un món surrealista i un pél absurd.  

Espectacle de dansa i música en viu inspirat en el llibre Contes per telèfon de l’escriptor i pedagog Gianni Rodari, un escriptor enamorat del llenguatge i visionari de la ment infantil com una font inesgotable de fantasia i veritat. Els seus llibres, carregats d’imaginació i humor son a la vegada una crítica del món actual.   

Fitxa artística 
Coreografia: Viviana Escalé. Música: Adele Madau. Interpretació: Viviana Escalé, Adele Madau, Sendoa Quijada. Durada:15/20 minuts. Públic: per a nens i nenes de 5 a 11 anys   

Lo.Li.Ta, de la cia. La Taimada, a partir de Lolita de Vladimir Nabokov

Sinopsi 
Lolita s’escriu amb tres síl·labes doloroses. Lolita, diminutiu de Dolores, es pronuncia amb dolorosa sensualitat i es tanca enèrgica i oclusivament. Un fonema és una imatge mental d’un so i els fonemes com els sons, estan mancats de significat. Lo.li.ta és una sonoritat amb capacitat d’imatge; innocència, objectualitat i degradació. 
 
Fitxa artística 
Idea i direcció: Olga Àlvarez Codirecció: Jordi Cabestany Conceptes visuals: La Taimada Interpretació: Angie Mas. Manipulació corporal: Jordi Cabestany. Música: Carlos Martorell. Vestuari: Blanca Ferré i La Taimada. 
Durada: 30 minuts. Públic: Adult. És ideal per a lectors de Nabokov, amb els quals es pot generar generar una conversa posterior a la interpretació de la peça.

El cos fugit, de Sonia Fernández, a partir de Pedra de tartera de Maria Barbal 

Sinopsi 
Vam ballar tota l’estona sense parar. 
Aquella alegria em deixava quieta, clavada, vaig a arrencar a córrer… Mossegar-se la llengua empassar-se les llàgrimes Però l’acordió no parava i jo tampoc. Em destorba la gent Enmig dels prats resseguint l’herba fosca M’estaré quieta aquí dies i dies… 

Fitxa artística 
Creació i interpretació: Sonia Fernández. Espai Escènic: Sergi Cerdan. Espai sonor: Guillem Llotje. Vestuari: Sergi Cerdan. Veu: Aida Oset. Música: Guillem Llotje, Yann Tiersen, Carles Belda i Sanjosex. 
Durada: 20 minuts. Públic: Per a tots els públics.

ballam un llibre