Actualitat

Assemblea extraordinària de l’APdC- Tema: CoNCA. Dim. 21 juny 19.30h

07/06/2011

ASSEMBLEA EXTRAORDINÀRIA de l’APdC, tema CoNCA
DIMARTS 21 DE JUNY
 de 19.30h a 21h
La Poderosa (c/Riereta, 18, 2a planta. Metro L2 Paral·lel o Sant Antoni).

Per a parlar  en profunditat sobre el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) us convoquem el proper DIMARTS 21 DE JUNY de 19.30h a 21h a una ASSEMBLEA EXTRAORDINÀRIA que tindrà lloc a La Poderosa (c/Riereta, 18, 2a planta. Metro L2 Paral·lel o Sant Antoni).

Confirmeu assistència fins al 21 de juny enviant un e-mail a: projectes@dansacat.org

Sobre el CoNCA…
Al 2003 es va constituir la Plataforma de la Cultura per a un Consell de les Arts, un moviment independent que aplegava més de 20.500 creadors i agents culturals, 384 empreses culturals i 33 organitzacions professionals de tots els sectors de la cultura –entre les quals estava l’APdC- i que va seguir creixent. Des d’aleshores l’APdC ha defensat, i a dia d’avui segueix defensant, el model de Consell de les Arts que proposàvem.

Els principis d’aquest model –que s’inspira en consells de les arts anglosaxons- són establir un sistema que despolititzi el suport a la creació i la difusió; que impossibiliti el seu ús partidista; que eviti l’arbitrarietat i la ingerència, que protegeixi la cultura i les seves bones iniciatives dels avatars electorals; que afavoreixi el pluralisme, el sentit crític i la llibertat d’expressió; que planifiqui a llarg termini; que confiï i traslladi a la societat civil la presa de decisions tècniques, entre d’altres.

El passat dijous 1 de juny el Govern va presentar un avantprojecte de llei en el qual s’acaba amb les competències executives del CoNCA, i el transforma en un ens merament assessor. L’APdC no recolza aquesta decisió, i per tant, no recolza el CoNCA que està proposant el Govern donat que no té res a veure amb el Consell de les Arts que van impulsar durant tants anys des dels sectors culturals.

Com ja vam fer públic en un comunicat conjunt amb 11 associacions culturals -el passat 18 de maig- la nostra intenció era seguir treballant per a un veritable Consell de les Arts independent i amb plenes competències executives. Un Consell de les Arts que posi en valor l’aportació social de les arts, la seva funció de donar noves formes a l’experiència contemporània, de qüestionar críticament el sistema, d’impulsar l’economia productiva, que estimuli als artistes, creadors i agents que estan a la base de tot això. Arribat a aquest punt ens preocupa molt com està procedint el Govern, la manca d’informació que està donant als sectors, i la manca d’explicacions.

Us informem que estem treballant amb diverses associacions del sector cultural en una resposta davant d’aquest fet per mostrar públicament el nostre malestar i rebuig a les accions que està duent a terme el Govern sense tenir en compte els sectors.

EDITORIAL APdC: Què passa amb el CoNCA?


Un 17,5%, aquest és, finalment, el percentatge de retallada que s’ha plantejat per al Departament de Cultura en els pressupostos d’enguany de la Generalitat de Catalunya. No serà aquest el departament que patirà més retallada, cal dir-ho. Però cal dir, també, que des del sector cultural hi ha la sensació que el nostre missatge no ha arribat. Som un sector que proporcionalment representa un despesa ínfima en relació amb els pressupostos generals i que, a més, pateix un greuge econòmic històric (si és que Catalunya es vol emmirallar amb altres països europeus amb un desenvolupament cultural saludable), som un sector que no tenim la capacitat d’absorbir una retallada important. I el 17,5% ho és, sens dubte. Què passarà amb la cultura i les arts a Catalunya en un futur immediat? …Seguir llegint