Actualitat

El 70% dels artistes de carrer ingressen menys de 500 euros al mes, segons un estudi de la Fundació Carulla

10/02/2021

La música i les arts escèniques són les disciplines més afectades per la pandèmia i, per edats, són les persones més joves les que tenen una situació més delicada

Segons un altre estudi realitzat per l’INE, el sector cultural va aplegar el 5,3% de la població ocupada a Catalunya en el quart trimestre de 2020

Des de l’inici de la pandèmia, el 70% dels artistes de carrer han vist com els seus ingressos no arriben als 500 € mensuals i d’aquests, un 20% no percep cap ingrés. De fet, el 59% dels creadors de carrer ha vist reduïda la seva activitat en més del 50% essent les creadores joves (18-24 anys) les més afectades. Per disciplines, les persones que es dediquen a les arts escèniques i a la música són les que han vist reduïda l’activitat en més proporció, amb un 63% i un 61%, respectivament.

Així ho recull l’informe que ha publicat la Fundació Carulla, creat en aliança amb les organitzacions Street Art Manifiesto i l’Associació Plataforma Arts de Carrer. Una enquesta que recull les respostes de 300 creadors actius i que posa en relleu la fragilitat d’un sector, estructuralment molt dèbil i que a causa de la pandèmia pot patir estralls difícils de reparar.

Font: Fundació Carulla. Consulta AQUÍ l’informe complet.

Població ocupada en el sector cultural

La població ocupada en el sector cultural a Catalunya es va situar en  176.000 persones el quart trimestre de 2020 i va decréixer un 1,0% interanual i va augmentar un 7,3% si es compara amb el trimestre anterior. Per sexe, el sector de la cultura va ocupar 105.500 homes i 70.500 dones.

Per situació professional, la població assalariada disminueix un -8,4% aquest trimestre, mentre que la no assalariada augmenta en un 6,6%El sector cultural aplega el 5,3% de la població ocupada a Catalunya, aquest quart trimestre de 2020. Pel que fa a l’Estat espanyol, la població ocupada en el sector cultural s’ha reduit un -5,3% respecte l’any anterior i el percentatge sobre la població ocupada total és del 3,8%.

La font estadística de les dades és l’Enquesta de població activa. L’EPA és una estadística per mostreig de caràcter continu que realitza l’INE amb periodicitat trimestral per a tot el territori espanyol, l’objectiu principal de la qual és conèixer la relació amb l’activitat econòmica de la població. L’Idescat amplia trimestralment els resultats de l’EPA per a l’àmbit de Catalunya.