Arriba la 3a edició de Balla’m un llibre
03/04/2017
Torna el que ja ha esdevingut un clàssic del mes d’abril: el Balla’m un llibre. Una acció en el que dansa i literatura es fusionen per celebrar Sant Jordi i el Dia Internacional de la Dansa (29 d’abril)
Per tercer any consecutiu la dansa tornarà a entrar a les biblioteques públiques catalanes amb aquest cicle de coreografies curtes basades en textos literaris que seran presentades i interpretades a les sales de lectura. Amb aquesta acció, volem difondre aquest llenguatge expressiu, crear públics i impulsar la creació, en aquest cas, creuant les arts de la paraula i del moviment.
Els coreògrafs i coreògrafes han estat seleccionats per una comissió presidida per un representant de l’APdC, i formada per un/a representant del Mercat de les Flors, del Sant Andreu Teatre, i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. “Balla’m un llibre” és una col·laboració entre l’APdC, l’Institut Català de les Empreses Culturals i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura.
Fruit del maridatge entre literatura i coreografia han sorgit cinc espectacles que es representaran en les següents dates:
– 21/04 a les 19h – Biblioteca Pública Maria Barbal (TREMP) – El Cos fugit de Sonia Fernández en base al llibre Pedra de tartera de Maria Barbal.
Sinopsi:
Vam ballar tota l’estona sense parar.
Aquella alegria
em deixava quieta,
clavada,
vaig a arrencar a córrer…
Mossegar-se la llengua
empassar-se les llàgrimes
Però l’acordió no parava i jo tampoc.
Em destorba la gent
Enmig dels prats resseguint l’herba fosca
M’estaré quieta aquí dies i dies…
Fitxa artística
Creació i interpretació: Sonia Fernández
Espai Escènic: Sergi Cerdan
Espai sonor: Guillem Llotje
Vestuari: Sergi Cerdan
Veu: Aida Oset
Música: Yann Tiersen
Durada: 15 min.
– 21/04 a les 19h – Biblioteca Marcel·lí Domingo (TORTOSA) – El Banquet de Don Quixot* de Miquel Barcelona i Laura Vilar a partir d’El Quixot de Cervantes.
Sinopsi:
El Banquet de Don Quixot, una experiència sobre la inclusió de la diferència. Reaccionem davant la mirada fixa com animals que han de protegir la seva integritat física davant una possible agressió. Ens sentim atacats. Ens sentim acusats, violentats, burlats i insultats. Tenim por.
El grup, la societat, ens protegeix i ens dóna força i ens permet observar, estudiar i massa sovint rebutjar la diferència, potser ens podria fer mal.
En aquest cas El Banquet, a través del personatge de don Quixot i la seva peculiaritat, vol trobar mecanismes que plantegin possibilitats, emocions i mirades que suggereixin un canvi en la manera d’afrontar la diferència. El Banquet posa sobre la taula tendències, es nodreix i celebra els patrons i esdevé una vivència de canvi integrador.
Fitxa artística:
Coreografia i interpretació: vbuit- Laura Vilar i Miquel Barcelona
Guitarra i veu: Joan Viñals
Percussió: Santi Carcasona
Vestuari: Laura Vilar i Miquel Barcelona
Durada: 20 minuts.
*Peça seleccionada del 2015 per falta de propostes per aquesta edició.
– 21/04 a les 20h – Biblioteca Comarcal de BLANES– Lo.Li.Ta. d’Olga Álvarez en base al llibre Lolita de Vladimir Navokov.
Sinopsi:
Lolita s’escriu amb tres síl.labes doloroses. Lolita, diminutiu de Dolores, es pronuncia amb dolorosa sensualitat i es tanca enèrgica i oclusivament. Un fonema és una imatge mental d’un so i els fonemes com els sons, careixen de significat.
Lo.li.ta és una sonoritat amb capacitat d’imatge; Innocència, objectualitat i degradació.
Fitxa artística:
Idea i direcció: Olga Àlvarez
Ajudant de direcció: Jordi Cabestany
Conceptes visuals: La Taimada
Interpretació: Morganne Viennet
Manipulació: Olga Alvarez
Música: Carlos Martorell
Vestuari: La Taimada
Durada: 20 minuts
– 21/04 a les 20h – Biblioteca Central Xavier Amorós (REUS) – La força del vent, de Magda Borrull basat en el llibre del mateix títol de Marta Magrinyà.
Sinopsi:
Moguts per la força del vent, que tot ho empeny, es creen espirals on les relacions entre personatges s’encreuen i donen lloc a dinàmiques d’amor-d’odi, d’amor-pecat, de complicitat… en una societat (d’un temps passat o present), on tot és jutjat i la por a “què diran” és una constant en el dia a dia dels seus habitants. Una societat reprimida i encotillada en una aparent normalitat on la clau per sortir-se’n és fugir o canviar.
Fitxa artística:
Coreografia: Magda Borrull Pascual
Intèrprets: Vanessa Calderó Gonzalbo, Joel Cojal Mestre, Marta Juncosa Llauradó, Ariadna Llussà Sanz, Carlota Moragas Fernández, Guillem Sanabra Garcia i Laura Vidal Serra
Música: Diversos Autors | Contrabaix – Joel Cojal Mestre
Muntatge musical: Edgard Hernández
Imatges d’arxiu: Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus
Durada: 25 minuts
– 22/04 a les 18h – Biblioteca de MARTORELL – Laia Santanach amb Ballant ballàvem, a partir de diverses obres de Joan Coromines, i Gemma Peramiquel amb Si són roses floriran a partir de Si són roses floriran de Manuel de Pedrolo*
Sinopsi Ballant ballàvem:
Ballant ballàvem són paraules en moviment, són expressions dansades, són sensacions i estats composats. Partint de l’origen de la paraula i la recerca d’aquest origen, com feia Joan Coromines, Ballant ballàvem representa i exposa un paral.lelisme entre la tria de la fisicalitat amb el seu aparent significat.
Fitxa artística:
Concepte i coreografia: Laia Santanach
Interpretació: Laia Santanach.
Composició musical: Cligbcn productions
Música: fink, ellen allien & apparat, occupied territories.
Veu en off: Ignasi Castañé
Durada: 15 minuts.
Sinopsi de Si són roses floriran:
Enmig d’un ambient sòrdid i mesquí, dues persones intenten donar sentit a la seva vida.
Fitxa artística:
Coreografia: Gemma Peramiquel
Intèrprets: Nacho Càrcaba i Gemma Peramiquel
Música: Pablo Arias
Vestuari: Mireia Llorach
Video i Edició: Marina Arias
Tècnic: Elisenda Vallès
Durada: 20 minuts.
*Peces seleccionades de l’edició de 2016 per manca d’adequació del projecte presentat.