Actualitat

Arrenca el nou Pla d’Impuls de la Dansa

21/02/2024

El Departament de Cultura fa la presentació oficial el divendres i us avancem alguns dels seus continguts

Durant el darrer any hem engegat des de l’APdC un procés participatiu per debatre entre totes com volem que sigui el nou Pla d’Impuls de la Dansa (PID). Un Pla que ha de servir per enfortir el sector, donar feina i millorar l’estat de la dansa professional a Catalunya.

Un cop més, us volem donar les gràcies a totes per participar d’aquesta feina col·lectiva i de consens que ens ha permès interlocutar amb les administracions amb un millor coneixement de les demandes i necessitats reals del sector.

Aquest divendres 23 de febrer el Departament de Cultura de la Generalitat presentarà oficialment el nou Pla d’Impuls de la Dansa i volem avançar-vos alguns dels principals punts que contindrà. Aquell mateix dia també coneixerem els detalls dels Plans d’Impuls del Circ i el Teatre. Després de la presentació del divendres us farem arribar un altre comunicat explicant-vos al detall aquest nou Pla.

Plans d’accions específiques:

Impuls del Circuit nacional i la creació

1.- Circuit Tardor en Dansa

Es vol donar continuïtat a l’objectiu principal definit en l’edició pilot del Tardor en Dansa que es va dur a terme el 2022: dinamitzar el sector de la dansa, impulsant la distribució territorial, per tal de reforçar el mercat intern i reactivar-la. Es dividirà en dos circuits: un per a peces curtes format per 6 municipis i un altre circuït format per 6 municipis més que acolliran en escenaris tancats espectacles de petit i mitjà format. Tots els municipis organitzaran al voltant de la iniciativa que acullin accions de formació i/o creació de públics.

Cap de la mesura: APdC i ACPDC

2.- Nodes Coreogràfics Nacionals

Una de les apostes més fortes del nou Pla d’Impuls de la Dansa és la creació de diferents pols distribuïts arreu del país per tal de convertir-se en espais d’impuls a la creació i difusió de la dansa catalana. Espais de residència amb possibilitats de producció i desenvolupament de projectes propis arrelats al territori. 

3.- Cèl·lula 2a etapa

Té com a objectiu facilitar i produir creacions de mig i gran format, donant resposta a la dificultat actual de sostenir peces d’aquest format des de petites estructures de producció privada.

Cap de les mesures: Consorci del Mercat de les Flors

4.- Dansa en Gira

Suport a gires d’espectacles de mig i gran format que fan gira per tot el territori català i no són coproduccions del Mercat de les Flors.

Cap de la mesura: Direcció General de Promoció Cultural / Departament de Cultura.

Suport a la formació

5.- Programa formatiu de professionalització per dotar les professionals d’eines i recursos en relació a les necessitats detectades pel propi sector. Programa dirigit a totes les professionals del sector de la dansa que tinguin la necessitat d’actualitzar i/o ampliar coneixements.

Cap de la mesura: Servei de Desenvolupament Empresarial / SDE – ICEC.

6.- Mapadeball / Tots Dansen

Fer créixer el projecte a nivell de tot el país. Dos projectes amb el mateix objectiu: apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic jove; esdevenint alhora una eina educativa pel professorat.

Cap de la mesura: Consorci del Mercat de les Flors // Xarxa Transversal.

7.- Pro365 / Dansa

Pro 365 Dansa és un dispositiu d’acompanyament a professionals de la gestió escènica en l’àmbit de les arts del moviment  i de la creació contemporània.

Cap de la mesura: Ajuntament de Tarragona // Especial Dansa

També es desenvoluparan mesures de caràcter transversal per a les diferents arts escèniques que tindran en compte el suport a la sostenibilitat ambiental i el foment de l’accessibilitat.

Malgrat no hem pogut arribar a cobrir totes les propostes que van aparèixer durant les jornades de participació, des de l’APdC seguirem en constant diàleg i negociació amb les administracions per fer arribar totes les necessitats de sector que van sortir a debat. El proper divendres 23 de febrer rebreu un segon comunicat amb la informació ampliada sobre el nou Pla d’Impuls de la Dansa.