Actualitat

Aprovada la Llei d’Ensenyaments Artístics!

24/05/2024

El Congrés dels Diputats ha aprovat definitivament la Llei d’Ensenyaments Artístics, que regula aquests estudis per primera vegada. Una reivindicació històrica que ha estat aprovada incloent la pràctica totalitat de les propostes que hem fet des de ConArte, entitat a la qual pertany l’APdC. Amb aquesta nova Llei se salden molts deutes històrics, com ara el dels titulats anteriors a la LOGSE, i a més deixa la porta oberta a posteriors desenvolupaments legislatius.

Entre les novetats de la Llei d’Ensenyaments Artístics cal destacar l’homologació dels ensenyaments artístics superiors a l’Espai Europeu de l’Educació Superior, equiparant-los als universitaris; i els ensenyaments artístics professionals al Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, és a dir, al nou sistema de Formació Professional, obrint també la possibilitat del reconeixement i l’acreditació d’aquestes competències als treballadors del sector.

Gràcies a això, els estudiants tindran més facilitat per fer part dels seus estudis en un altre país europeu i per poder exercir la seva professió fora de les nostres fronteres. S’introdueix també la modalitat dual per la qual cosa podran realitzar part de la seva formació com a pràctiques en empreses, institucions, etc., i cotitzaran a la Seguretat Social com passa amb els estudiants d’FP.

A més, els estudiants d’ensenyaments artístics superiors podran rebre una beca en les mateixes condicions que els universitaris, inclòs el pagament de les taxes de matrícula, que fins ara no es compensaven.

Pel que fa al professorat dels centres públics, la Llei n’afavoreix l’activitat investigadora i la contribució a la creació artística. A més, es creen nous ensenyaments, com els Audiovisuals, i es confereix més autonomia pedagògica i organitzativa als centres, que podran associar-se entre si per crear ‘Campus de les Arts’.

La ministra d’Educació Pilar Alegría destacava en la seva intervenció posterior que “esperem que amb aquesta Llei puguem reparar, almenys en part, l’insuficient reconeixement del món artístic i els que hi treballen. I que contribueixi, almenys des de l’educació, que tinguin un futur molt més esperançador”.

Properament us informarem dels detalls d’aquesta nova Llei.

Podeu veure el resum de les principals novetats en aquest vídeo que han publicado des del Ministerio de Cultura.