Actualitat

L’APdC i 8 associacions de professionals de la dansa de l’Estat comencen a donar forma a REDE

11/01/2021

La dansa és contingut obligatori als ensenyaments de règim general de l’Estat Espanyol des de fa tres dècades. Es tracta d’una pràctica que compleix una funció educativa fonamental per al desenvolupament individual i social de l’alumnat. No obstant, l’ensenyament de dansa als centres escolars és encara poc habitual, degut en gran part a la manca de formació i qualificació dels docents. Precisament, el projecte Red Estatal de Danza y Eduación (REDE) apareix per a impulsar les bones pràctiques de la dansa als centres d’Educació Infantil, Primària i Secundària. Es tracta d’una iniciativa que naixia gràcies a l’empenta de l’APdC i l’Associació de Professionals de la Dansa de País Basc (ADDE) i que avui dia ja compta amb la participació de 9 associacions de tot el territori espanyol, a les quals s’acaba d’afegir recentment la Unión Danza Visible de la Región de Murcia.

Les 9 associacions es van reunir de forma telemàtica el passat divendres 8 de gener del 2021 per a començar a donar forma al projecte. La primera de les passes clau per a aquest 2021 serà identificar els agents i recursos d’aquestes bones pràctiques a nivell estatal i visibilitzar la iniciativa a través de les pàgines webs de les diferents associacions.

Aquestes són les associacions de professionals de la dansa que avui dia conformen el projecte REDE

  1. APdC Cataluña
  2. ADDE País Vasco
  3. APDA Asturias
  4. Movimiento en Red Cantabria
  5. APDCyL Castilla y León
  6. APDCV Comunidad Valenciana
  7. APDCM Comunidad de Madrid
  8. PAD Andalucía
  9. Unión Danza Visible (Región de Murcia)

Accions clau de REDE

Aquestes nou Associacions Professionals de Dansa de les diferents comunitats autònomes s’han sumat al repte d’impulsar conjuntament la creació de REDE. Es volen dur a terme quatre accions clau en la primera fase de creació del projecte (2020-2022):

1) Identificar els agents i recursos de bones pràctiques de dansa a l’escola a nivell estatal i visibilitzar-la través de les pàgines webs de les associacions de professionals de dansa autonòmiques.

2) Proporcionar assessoria, coordinació i cooperació intersectorial amb els agents i administracions educatives autonòmiques i estatals competents per aconseguir incrementar la presència de la dansa i dels professionals de la dansa en els ensenyaments de règim general.

3) Dissenyar i desenvolupar un pla de formació pilot de bones pràctiques de dansa en Educació Infantil, Primària, Secundària.

4) Donar suport a una investigació de la normativa i de la pràctica educativa de dansa en els centres escolars a nivell estatal.