Actualitat

L’APdC augmenta a 5 les ajudes de ‘Carretera i Dansa’

09/12/2020

Arran de l’alta qualitat dels projectes presentats, l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya ha decidit oferir una ajuda més que en edicions anteriors i ampliar la quantia de la convocatòria

L’APdC ha atorgat 5 beques en la tercera edició de Carretera i Dansa: Ajudes a projectes de dansa aplicada. Arran de l’alta qualitat dels projectes presentats durant el novembre, l’Associació ha decidit afegir una beca més i ampliar la quantia de la convocatòria que reconeix els projectes que utilitzen la dansa com a mitjà d’intervenció comunitària, educativa o de salut.

L’objectiu del Carretera i Dansa: Ajudes a projectes de dansa aplicada és ajudar en el desenvolupament de projectes de socis i sòcies que es duguin a terme a Catalunya, amb una aportació de 2.000€ (impostos inclosos) per projecte. Aquest ajut no pot suposar, en cap cas, més del 75% del pressupost total dels projectes.

Aquestes són les propostes seleccionades, que la comissió formada per Viviane Calvitti, Mariona Castells i Montserrat Iranzo (amb Cèsar Compte com a secretari sense vot) ha escollit d’entre 29 projectes rebuts.

Quim Vilagran amb el projecte “15m2, Festival Internacional de Microdansa”

15m2 és un Festival Internacional de Microdansa Itinerant que realitzarà la seva primera edició a Santa Coloma de Farners (la Selva, Girona) sobre l’obra del pintor Josep Beulas l’estiu de 2021. 15 m2 reflexiona sobre l’art, la cultura i la societat contemporània. Un festival itinerant de creació escènica al voltant d’un eix temàtic que posa en valor el territori i els àmbits del coneixement. L’eix transversal del festival és el cos i el moviment amb la voluntat de vincular la creació escènica amb el teixit cultural del territori. Un festival de petit format que es realitza en espais no convencionals associats a una temàtica i una localitat concreta.

Bea Langa amb el projecte “La uZidanZa: la dansa com a intervenció en una UCI-neonatal”

El projecte de Bea Langa és una experiència pionera al nostre país. La uZidanZa: la dansa com a intervenció en una UCI-neonatal neix de la necessitat de treballar l’estrès agut que poden arribar a patir els pares, mares i cuidadors/es de nadons prematurs. En col·laboració amb el Servei de Neonatologia de l’Hospital Clínic-Maternitat de Barcelona, el projecte cerca utilitzar la dansa com a intervenció creativa en aquesta atenció perinatal, una iniciativa que s’ha fet prèviament amb la música però que no té antecedents registrats en l’àmbit de la dansa.

Laia Molins amb el projecte “Ritme i Compromís”

Ritme i Compromís és un projecte de transformació social que utilitza el ritme, el moviment i el claqué, com a eines per millorar la qualitat de vida de persones en risc d’exclusió social. Actualment se centra en tres col·lectius: gent gran, reclusos/es dels centres penitenciaris i centres de menors, facilitant espais de relació, processos d’inclusió i de transformació personal. L’activitat concreta per la qual han guanyat la beca és un taller comunitari a l’únic centre de menors de noies víctimes de tràfic de Catalunya.

Sandra Jurado amb el projecte “Vintiquatreset”

Vintiquatreset és un projecte de creació artística col·laborativa per a joves a través de les danses urbanes. Es tracta de generar un procés col·lectiu en el qual joves que han tingut alguna experiència prèvia amb les danses urbanes, reflexionin sobre com han viscut i com estan vivint l’actual crisi sanitària. Durant aquesta pandèmia s’ha transmès un discurs estigmatitzador en els mitjans de comunicació envers la població jove acusant-la d’irresponsable, poc conscient i culpable de la transmissió del virus. Però, que en pensen elles? Què ens han de dir? S’hi senten interpel·lades amb aquest discurs?

M. Pilar Sanz, Adrián Hernández i Míriam Valero amb el projecte “SocializART”

SocializART vol portar la dansa urbana a col·legis i instituts de barris i zones humils de Reus (Tarragona) amb l’ànima de connectar amb nens i adolescents que tenen pocs recursos i que moltes vegades necessiten un referent. Els creadors del projecte estan convençuts que a través de la música i moviments actuals poden influir positivament en la seva conducta i la seva manera d’empatitzar amb el món i relacionar-se. A més de treballar amb ells, un dels objectius finals és que facin un intercanvi durant el curs i que es relacionin amb joves ballarins de la CIA SMOVE, tot promovent valors com l’empatia, la solidaritat, la inclusió social, la igualtat de gènere, la tolerància, l’apropament cultural i el respecte.