Actualitat

“Àer”, de Laia Santanach, Premi Delfí Colomé 2018

05/10/2018

En el Marc de Fira Mediterrània, Laia Santanach, ballarina, creadora i pedagoga, ha guanyat el premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional pel seu nou projecte: Àer.

Àer és una peça de dansa contemporània i música electrònica que replanteja la dansa tradicional popular del contrapàs amb la seva música des d’una mirada actual, personal i subjectiva entenent-la com a referent vivencial, estructural i social del moment. reflexiona sobre l’origen i l’execució del contrapàs, d’origen religiós, de caràcter solemne i executat originalment únicament per homes. Manté el caràcter solemne i  seriós per construir una coreografia on el gènere perd importància per a ser ballat per homes i dones.

El Jurat ha destacat del projecte guanyador el treball que proposa a partir del contrapàs i la proposta artística de repensar la jerarquia com a ostentació del poder en aquesta dansa i una mirada en clau de gènere.
El premi té una dotació econòmica de 10.000 euros que hauran de ser invertits, íntegrament, en la producció del projecte premiat. El projecte guanyador s’estrenarà en el marc del Festival Ésdansa 2019. Abans de la seva presentació pública, realitzarà Works in progres del treball al festivals Sismògraf i Dansàneu; serà contractat a la Fira Mediterrània 2019 i s’estudiarà la possibilitat de ser-ho en diferents espais de la Xarxa d’Ateneus de Catalunya i al Mercat de les Flors.
Per altra banda, s’ha atorgat una menció a un projecte ja estrenat però que conté l’esperit del Premi Delfí Colomé: Sa Mateixa de Lali Ayguadé i Joana Gomila, espectacle que es podrà veure el divendres 5 d’octubre en el marc de la Fira Mediterrània de Manresa i que ja es va poder presenciar a l’Auditori de Barcelona i al Festival Ésdansa, aquest darrer mes d’agost.

El jurat ha estat designat per M. Àngels Blasco i Rovira, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, i ha estat format per Roger Costa Solé, tècnic del Servei de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural; Josep Garcia Miràngels, membre de l’equip artístic de l’Esbart Marboleny, en representació del Festival Ésdansa; David Ibáñez, director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa; Rut Martínez Ribot, en representació del Festival Dansàneu; Àngels Margarit Viñals, directora del Mercat de les Flors; Tena Busquets, directora artística del Festival Sismògraf d’Olot, i Neus Fransi, en representació de la XTAC de la Federació d’Ateneus de Catalunya, i amb Jordi Fosas, director del Festival Ésdansa de les Preses, actuant com a secretari, sense vot.

Els impulsors del Premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional són el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, i el Festival Ésdansa, organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de Les Preses, amb la col·laboració de la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Sismògraf d’Olot, el Festival Dansàneu, la Federació d’Ateneus de Catalunya i El Mercat de les Flors.