Actualitat

S’actualitzen els salaris dels intèrprets del sector audiovisual

05/06/2024

Després de més de 6 mesos amb les taules salarials del 2024 congelades, els sindicats Unió d’Actors i Actrius, CCOO, UGT i ConArte (del qual forma part l’APdC) hem aconseguit un acord amb les associacions empresarials del sector que garanteix per fi el desbloqueig de les taules i avançar en la urgent renovació del conveni col·lectiu.

Finalment, es confirma l’acord proposat pels mediadors al SIMA el 29 d’abril passat pel qual les taules del 2024 s’actualitzaran d’acord amb l’IPC de l’any anterior, un 3,1%, amb efectes retroactius a l’1 de gener. També, per a exercicis posteriors, s’acorda una actualització basada en l’IPC de l’any anterior, però limitada entre un 1% i un 3,85%.

L’acord ha estat possible gràcies a l’ampliació del marge de negociacions i la inclusió de dos elements nous:

En primer lloc, la congelació de les dietes de manutenció durant els anys 2025 i 2026, garantint-se les actualitzacions salarials a la resta dels conceptes. Queda pendent per a la negociació futura de conveni el mètode d’actualització de les dietes a partir de l’any 2027.

Els sindicats, per part nostra, hem aconseguit incrementar en un 1 punt la remuneració per la cessió dels drets de propietat intel·lectual exclusius dels intèrprets, passant d’un 5% a un 6%. A més, s’ha millorat la redacció de l’article. La nova redacció serà més clara i d’acord amb la normativa actual, cosa que estableix un marc més transparent per abordar els reptes que assumeix el sector respecte de les plataformes internacionals i els drets digitals.

Els sindicats signants de l’acord considerem un èxit l’acord que permet desbloquejar una situació de justícia ia més obre per fi la negociació del futur conveni d’intèrprets al sector audiovisual, que permetrà renovar les relacions laborals en un sector tan important.