Actualitat

A partir del procés d’investigació i creació de “Desplaçament Variable”, Quim Bigas ha posat a disposició dels usuaris un excel de consulta online de part del material de l’arxiu del Mercat de les Flors

04/10/2019
Quim Bigas estrena un nou espectacle al Mercat de les Flors, Desplaçament Variable, una peça coreogràfica fruit de la recerca feta pel ballarí i coreògraf a l’arxiu Mercat, tancat des del 2012. És un treball artístic i documental al voltant dels treballs en solitari inclosos a l’arxiu i les seves respectives descripcions.
El procés de recerca i creació d’aquesta peça, que es podrà veure a la Sala MAC del 17 al 20 d’octubre, no ha culminat només amb la posada en escena i estrena de l’espectacle en si, sinó que ha servit per ordenar i categoritzar part de l’extens material que guarda l’arxiu i per facilitar l’accés a aquesta informació, encara que sigui només digitalment -per consultar el material cal demanar permís al Mercat de les Flors-, a la resta de creadors i de públic interessat.
L’arxiu va estar en funcionament del 2000 al 2012, any en què es va decidir clausurar-lo a partir d’una reestructuració econòmica. Entre els milers de materials que guarda, els quals no tots pertanyen a espectacles estrenats al Mercat, inclou 256 solos, que són els que Quim Bigas i el seu equip han revisat per arribar a seleccionar els 38 que donen peu a l’espectacle, de creadors ben diferents com: Susanne Linke, Virgilio Sieni, Eduardo Gábia, Las Malqueridas, Jordi L.Vidal, La Ribot, Raffeaela Giordano, Bea Fernández, Mónica Valenciano, Shantala Shivalangaooa, Leja Juristic, Lise Vachon, Nuria Olivé, Sang Jijia, Sabina Holzer, Bill T.Jones, Maura Morales, Milan Tomasik, Elida Dorta, Germaine Acogny, Pijin Neji, Simona Bertozzi, Phoebe Robinson, Van L-Dance Company, Radhouane El Meddeb, Adlibdances, Mart Kangroo, Eszter Salamon, Simon Romuald, Silvia Sant Funk, Kim Sumsee, Anna Nowicka, Greffe, Malgorzata Hadrich, Agata Maszkiewicz, Aleks Borys, Anita Wach i Elena Agathokl.
A partir d’aquesta revisió, i degut a la falta d’informació i d’organització per conceptes del registre documental del Mercat, van crear 24 categories i van introduir en un excel tots aquests solos, el qual facilita que qualsevol persona pugui consultar de quin material disposa l’arxiu. Aquest excel no només permet buscar espectacles concrets, sinó que també permet identificar el contingut de l’arxiu per temàtiques. Així, si una persona està interessada en la idea d’identitat pot trobar un gran número de solos que mencionen la idea d’identitat en les seves descripcions.
L’accés a aquesta informació és obert a tothom, i es pot consultar a través d’aquest link.