Actualitat

A la gala dels Premis Goya hi volem artistes remunerats

30/01/2019
Resposta del sector de la dansa a les explicacions rebudes per part d’El Terrat, productora que gestiona la gala dels Goya 2019, després de denunciar publicament que s’estava oferint feina gratuïta a ballarins i ballarines.
“És condició humana justificar els propis actes, però alguna de les explicacions ofertes per EL TERRAT en relació amb la Gala de Lliurament dels Goya 2019, mereixen ser contestades des de les associacions representatives del sector.

“La complexitat de l’acte” no ha de ser un obstacle per a complir la legalitat laboral. L’actuació d’artistes en espectacles públics és una relació laboral de caràcter especial, pel que trucar a un artista “perquè lliuri un premi” no és el mateix que sol·licitar la participació gratuïta en un esdeveniment demanant-li representar una peça del seu repertori.

Potser per a un artista “de renom”, “ben posicionat”, amb pel·lícules estrenades i decidint entre dos o tres guions, o discos editats i gira a la vista, pot resultar assumible fer un “cameo” d’aquest tipus, però aquest no és el cas dels artistes del sector de les arts del moviment. Un cop més es comprova el desconeixement de la precarietat del sector i de la necessitat de reivindicar el seu reconeixement social i els seus drets laborals i professionals.

Només per apuntar algunes dades: segons les estadístiques del Ministeri de Cultura, el sector de la dansa fa anys que viu una situació dramàtica. D’acord amb l’últim estudi de FECED des que va començar la crisi els ballarins i ballarines han reduït un 81% els seus ingressos per catxet, però no han baixat el nombre d’actuacions. L’estudi sociolaboral de AISGE ens diu que només el 8% dels artistes ingressa més de 12.000€ anuals. L’estudi sociolaboral de APDCV mostra que el perfil dels artistes de la dansa és majoritàriament de dones, 33 anys, estudis superiors, ingressos de 600 euros al mes.

Totes aquestes dades (és a dir, els fets) ens parlen d’un sector fortament depauperat i darrere d’aquestes xifres hi ha persones de carn i ossos, amb múltiples feines, com moltes altres en tots els sectors, persones a les que es proposa anar a treballar “de lo seu” sense cobrar, persones a les que “no els quadra el pressupost” perquè els sobra mes al final del sou…”

La PAD (Asociación Andaluza de profesionales de la Danza), APDA (Asociación de Profesionales de la Danza de Asturias), APdC, ADDE (Asociación de profesionales de la Danza del País Vasco), APDCV (Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana), i Danza-T Red de Trabajadores de la Danza subscriuen l’anterior comunicat emès per ConARTE, AADPC, la APDCM y Asociación de Artistas del Movimiento de Canarias PiedeBase i totes firmen aquest comunicat conjuntament.


Pots decarregar el comunicat aquí.