30 anys defensant els drets dels treballadors de la Dansa
08/02/2017
L’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya celebra 30 anys
El 24 de desembre de 1987, un grup de ballarins signava l’acta fundacional de l’Associació de Ballarins i Coreògrafs Professionals de Catalunya (ABCPC), que el 1994 passaria a dir-se Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), amb la finalitat d’obrir les portes a tot el sector (ballarins, coreògrafs, mestres, gestors, managers,…). Avui representa a més de 500 socis davant les institucions, i dóna suport i promou iniciatives per a millorar les condicions laborals, el desenvolupament professional i el reconeixement social de la dansa.
Alguns dels fundadors de l’APdC durant la festa de la Dansa. Foto: Josep Aznar
Primera etapa: 1987-1997
L’APdC naixia de la inquietud d’un grup de ballarins que van començar a trobar-se regularment i a valorar la possibilitat de crear una associació. Mancaven tot tipus de regularitzacions salarials, mèdiques, jurídiques o curriculars i l’opció de dedicar-se professionalment a la dansa es traduïa en la immersió en un món d’incertesa laboral a tots els nivells. El 24 de desembre de 1987, signaven l’acta fundacional de l’Associació de Ballarins i Coreògrafs Professionals de Catalunya (ABCPC).
D’aquella primera etapa destaquen l’inici del treball per comissions (laboral, formació, “Per la dansa al Liceu”,…), el Manolito (1991) un Manifest en el qual s’exigien solucions reals i imminents als problemes del sector, i la creació de la revista Kos. També la celebració del Dia Internacional de la Dansa en actes públics tan memorables com el Record Guinness de la barra de dansa més llarga del món a La Rambla. L’any 1994 l’associació canviava de nom i passava de ser l’Associació de ballarins i coreògrafs professionals, a ser l’ Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, obrint les portes a tots els professionals del sector.
Segona etapa: 1998-2007
Etapa de consolidació amb fites tan importants com la Signatura del pacte laboral (2005), que regularitzava les relacions de treball entre 13 companyies i els ballarins i ballarines. Era el primer pas per aconseguir un conveni laboral del sector. Aquest procés va ajudar a la constitució de l’Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya.
D’altra banda vam ser secretaris de la CAPEC Coordinadora d’Associacions Professionals de les Arts escèniques, i van formar part de la Federació de Professionals de les arts escèniques i de la música de Catalunya. Al 2004 també ens adheríem a la FAEE Federación de Artistas del Estado Español, per a lluitar a nivell estatal. Mentre, tenia gran rellevància Formació FORCEM (Cursos de Formació contínua), s’oferien beques de formació, i s’iniciaven les classes tècniques per a professionals, al 2005.
A nivell de difusió, la celebració del Dia Internacional continuava tenint molta rellevància, amb actes públics de celebració i reivindicació, amb l’aparició del monogràfic el DIA D, i la celebració dels premis de l’associació, entre d’altres.
Tercera etapa: 2008-2017
Aquesta tercera etapa es caracteritza per l’obertura i creixement de l’associació. A nivell sindical al 2010 es crea Sindicart, Organització Sindical de l’Espectacle de Catalunya, al 2013, a nivell estatal, neix CONARTE Conferación de Artistas del Espectáculo – Unió de sindicats artístics de l’Estat Espanyol. I a més, des de l’APdC s’impulsa la creació de la TAD: Taula de Treball al voltant de la Transició d’Artistes de la Dansa, i s’actualitza el Pacte Laboral al 2016. També publiquem dues Guies de contractació, una del ballarí/na i una altra de mestres de dansa.
D’altra banda, destaca el naixement de la Plataforma per als Titulats superiors en Art Dramàtic i Dansa 2011; la 1a Jornada de bones pràctiques ‘La Dansa a l’escola’ 2015, i l’elaboració de “Propostes de millores en l’àmbit de la docència de la dansa” per la propera llei orgànica d’educació.
Al 2008 veu la llum el nou portal web www.dansacat.org, convertint-se en un web de referència. 3 anys més tard rebem el Pemi Nacional de Cultura 2011 en la categoria de Dansa “Pel nou impuls amb què ha introduït millores en l’àmbit de les noves tecnologies pel que fa a la informació, la comunicació i la difusió de la dansa; per la tasca d’ajuda i de suport als joves creadors i, sobretot, per continuar lluitant incansablement per un reconeixement digne de la professió i per la regulació dels drets laborals del sector de la dansa”. Al 2009 posem en marxa els Premis Dansacat per a reconèixer els professionals de diferents àmbits.
El Dia Internacional de la Dansa segueix sent un dia de visibilitat, celebració i reivindicació. Al 2011 hi destaca la presentació del document Junts per la dansa (2011), que identifica cinc mesures prioritàries pel sector, dirigit a l’administració. D’altra banda, al 2010 s’aprova el Pla integral de la dansa, després de més de 3 anys de treball i espera. Impulsat pel Departament de Cultura i treballat conjuntament amb les dues associacions representatives del sector estableix les línies marc d’actuació en el sector. També treballem per l’ Impuls d’una Fàbrica de Creació de la Dansa.
Paral·lelament l’APdC posa en marxa nous projectes per a crear oportunitats laborals als professionals de la dansa i aconseguir major difusió: Circula (2015) / Re-mou-te (2015)/ Balla’m un llibre (2015) i Fem dansa (2016), dins del Pla d’Impuls de la Dansa de la Generalitat de Catalunya…
Hem fet un llarg camí plegats, però queda molt camí per recórrer junts. Junts per la Dansa.