Actualitat

25 anys d’Area, Espai de Dansa i Creació

10/03/2011

Fa vint-i-cinc anys obria les seves portes Area, Espai de Dansa i Creació a la ciutat de Barcelona que, juntament amb el Mercat de les Flors i les companyies de dansa Mudances i Trànsit, experiències que també llavors iniciaven la seva trajectòria, donaven un gir al panorama cultural català. Les propostes innovadores i diferents que oferien, unides a l’empenta i il·lusió del seu esperit jove i emprenedor van ser l’inici de l’hegemonia catalana en el terreny de la dansa contemporània a Espanya. Tal i com explica Sonia Klamburg, fundadora i directora d’Area, era una època en la que l’enginy i la creativitat s’aplicaven a tot per suplir la manca de recursos econòmics. En aquell moment hi havia moltes ganes de fer coses i una complicitat entre la gent del mon artístic. Més que artistes ens sentíem com a aquells bojos que poden fer realitat els seus somnis.

I és que al novembre del 1985, Sonia Klamburg acabava d’arribar d’una estada de tres anys a Estats Units per estudiar dansa. A Nova York havia trobat llocs com aquest a on tot un edifici estava dedicat a activitats artístiques. El meu somni era fer una cosa semblant aquí. Poder estar junts músics, pintors, ballarins, un teatre… I el somni no va tardar a fer-se realitat: al llarg d’aquests 25 anys, han estat moltes les companyies i iniciatives que s’han anat sumant al projecte: Des de la Sala Beckett fins a l’acadèmia Company & Company, passant per altres companyies de dansa, teatre i titelles, o professors convidats de la talla de Simone Forti, Katie Duck, Julyen Hamilton i molts més.

Així, Area va sorgir com un centre alternatiu dins del panorama de formació en dansa contemporània de la ciutat comptal. Obria en una nau industrial a la part alta del barri de Gràcia, d’on es deia que trobant-se tant apartat del centre de la ciutat no hi aniria mai ningú. Però vint-i-cinc anys després aquesta zona de Barcelona s’ha tornat un referent dins del món de la dansa a nivell internacional. Des dels seus inicis, Area ha apostat per una formació alternativa i polivalent, oferint classes de dansa, de circ i de llenguatges més experimentals. I de la mateixa manera, ha servit sempre de plataforma d’exhibició per a aquelles propostes que no troben acollida a les sales més convencionals. I és que Area continua mantenint el mateix esperit, escoltant, donant suport i formació a gent que comença el seu camí professional en la dansa però que no vol, o no és considerada apta, per seguir una formació convencional.

En motiu de la celebració del vint-i-cinc anys del naixement d’Area, i coincidint amb el mes dedicat a la Dansa per excelència, el centre ofereix una programació especial aquest mes d’abril de 2011 que inclou unes portes obertes, diversos col·loquis i mostres dedicades als 25 anys de trajectòria, la convocatòria d’unes beques per a la formació de ballarins a Area i molt més. Podeu consultar la programació completa aquí.